"Ceci n'est pas une exposition": programma Magrittejaar voorgesteld

Ter gelegenheid van de 50e verjaardag van het overlijden van de Belgische surrealist René Magritte worden heel wat activiteiten georganiseerd. De organisatoren van het Magrittejaar 2017 hebben de plannen voorgesteld. In Brussel organiseert de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) twee expo's: "Magritte en de hedendaagse kunst" en "Magritte & Marcel Lecomte".
AFP or licensors

De organisatoren van het Magrittejaar 2017 hebben hun plannen voor de komende maanden voorgesteld. De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB), WPG Uitgeverij, Knokke-Heist en het Atomium gaan focussen op het werk van de in 1967 overleden Belgische surrealist René Magritte.

De KMSKB biedt al onderdak aan het Magrittemuseum, dat met 234 originele werken van René Magritte de grootste collectie van Magritte heeft.

De KMSKB gaat twee speciale tentoonstelling organiseren. "Magritte en de hedendaagse kunst" focust op de invloed van Magritte op de hedendaagse kunst. De tweede expo "Magritte & Marcel Lecomte" toont onder meer onuitgegeven teksten van Lecomte over Magritte en de briefwisseling van de twee.

Daarnaast krijgt ook het Magrittegebouw een surrealistisch tintje, want de ramen zullen bekleed worden met reproducties van zijn werken. Er komt ook een Magrittebier, dat door Brasserie de la Senne in beperkte oplage gebrouwd wordt.

Atomium brengt hommage aan Magritte

Het Atomium in Brussel opent op 21 september een interactieve expo waarin een hommage wordt gebracht aan René Magritte. Er zal onder meer met 3D-decorstukken het surrealisme van de kunstenaar tot leven gewekt worden.

Aan de kust organiseert Knokke-Heist vier evenementen waarop de 50e verjaardag van René Magritte wordt gevierd. De meest tot de verbeelding sprekende attractie is de Magritte Experience met de Magritte Virtual Reality Tour. Op het strand voor het Casino van Knokke wordt een heuse bolhoed opgetrokken waarin 50 personen met een VR-bril een reis maken door de leefwereld van Magritte. De gehele site zal 5.000 vierkante meter groot zijn.

Uitgever WPG plant verschillende publicaties waarin René Magritte een belangrijke rol speelt. Zo komt er een Magrittethriller van Toni Coppers, zal kunstjournalist Eric Rinckhout vijfitg meesterwerken ontrafelen in "Magritte ontsluierd" en laat "Vogel Wolk Bolhoed" de kinderen op een speelse manier kennis maken met Magrittes meesterwerken.

"Dit land heeft vele grote schilders voortgebracht. Maar zelfs in deze galerij der giganten staat René Magritte op eenzame hoogte", motiveert Jeroen Overstijns van uitgeverij WPG. "Onze twintigste eeuw is René Magritte, ons surrealisme is René Magritte, ons land is René Magritte."

Meest gelezen