"Defecte" legervoertuigen stuurden ochtendspits in de war

De ochtendspits rond Antwerpen was vanmorgen extra zwaar door twee defecte legervoertuigen in de Kennedytunnel. Eén voertuig kreeg rond 7 uur pech in de richting van Gent, het andere in de koker richting Nederland. Tegelijk viel een derde legervoertuig stil op de Brusselse ring, aan het viaduct van Vilvoorde. Volgens onze informatie ging het om een actie van boze militairen.

Vooral rond Antwerpen was de file zwaarder dan gewoonlijk. Bovendien botsten vier vrachtwagens in die file op elkaar (zie foto). Er was alleen blikschade, maar de hinder sleepte lang aan, en de Liefkenshoektunnel werd een tijd tolvrij gemaakt. Dat gebeurt alleen als de Antwerpse ring muurvast zit.

Legervakbond ACMP zegt dat hij nergens van af weet: “Wij hebben geen informatie dat het om een gecoördineerde actie zou gaan”, zegt Roger Housen.

Toeval of misnoegdheid

“Volgens ons zijn er twee mogelijkheden", zegt de vakbondsman. "Ofwel hadden die voertuigen toevallig panne. En dat is problematisch. Een aantal van onze voertuigen hangt letterlijk met spuug en plaktouw aan elkaar, er is zelfs geen geld meer om ijzerdraad te kopen om ze te herstellen. En dat heeft ook gevolgen voor de bewakingsopdracht die we in de steden uitvoeren."

"De tweede mogelijkheid, is dat het een krachtig signaal was van de werkvloer, van misnoegde militairen. En dat is al even problematisch want dat zadelt onze politieke verantwoordelijken met een gigantisch probleem op. Want we weten dat de militairen én de middelen hebben én de training én het lef én de wil om een nog krachtiger signaal te geven. Maar het was absoluut geen actie die van de vakbond uitging.”

Meest gelezen