Advocaat uitbaatster crèche: "Uitbaatster zag nooit iets verdachts bij kinderverzorgster"

De uitbaatster van de crèche zag zelf nooit iets verdachts bij de kinderverzorgster die verdacht wordt van mishandeling in haar crèche. Dat hebben de advocaten van de uitbaatster verteld op een persconferentie. Ook de andere collega's hebben nooit iets opgemerkt. De uitbaatster had het volledige vertrouwen in de verdachte en vertrouwde haar zelfs de opvang van haar eigen kleinkind toe.

Begin deze week kwam aan het licht dat een kinderverzorgster van 22 een baby ruw had behandeld. De moeder van het kind had een verdachte blauwe plek opgemerkt en trok aan de alarmbel, waarna een onderzoek geopend werd naar zware kindermishandeling. Op camerabeelden van de crèche was te zien hoe de kinderverzorgster het kind hard aanpakte. Vandaag raakte bekend dat er ook een tweede klacht ingediend werd voor kindermishandeling.

De twee incidenten speelden zich wel af in verschillende vestigingen, de ene in Schoten, de andere in Antwerpen. De kinderverzorgster was in beide crèches tewerkgesteld, die allebei beheerd worden door dezelfde uitbaatster. 

Advocaat: "Uitbaatster is zeer ontdaan"

De uitbaatster reageert volgens haar advocaten geschokt op het voorval. "Ze is zeer ontdaan. Niemand had iets zien aankomen, ook bij het personeel had niemand iets door. Bovendien gaat haar kleinkind naar de crèche en werd ze verzorgd door de verzorgster in kwestie. Ze vreest het ergste, maar hoopt dat het blijft bij twee klachten", vertelt haar advocaat Valerie Van Genechten. 

Volgens haar advocaten wist de uitbaatster van de crèche zelf niets af van de tweede klacht over kindermishandeling die het parket gekregen heeft. Voorlopig wordt de uitbaatster behandeld als getuige of benadeelde persoon. Ze heeft zich nog geen burgerlijke partij gesteld.

Hoe kan zo'n voorval door de mazen van het net glippen? "Door het systeem. Het gebeurt regelmatig dat een verzorgster alleen instaat voor een heel aantal kinderen. Er zijn wel camerabeelden maar die mogen pas bekeken worden op basis van een klacht, door de privacywetgeving."

Nieuwe inspectie

De verdachte werd op staande voet ontslagen, ze werkte op zelfstandige basis in de crèche. Eergisteren werd de verzorgster opgepakt en weer vrijgelaten onder strikte voorwaarden.

Kind en Gezin laat vandaag een nieuwe inspectie uitvoeren in de crèche en wil zo snel mogelijk onderzoeken hoe de mishandeling heeft kunnen plaatsvinden. De crèche werd al een tijdje nauwgezet gevolgd, volgens de uitbaatster gebeurde dat op haar eigen vraag. Mocht het nodig zijn, kan de vergunning van de crèche geschorst worden, maar voorlopig blijven de crèches open.

Meest gelezen