België en Italië voeren samen de strijd op tegen mensensmokkel op Middellandse Zee

Ons land en Italië gaan samen de strijd opvoeren tegen mensensmokkelaars op de Middellandse zee. Dat meldt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) na overleg met zijn Italiaanse collega. Voortaan zullen mensen van de Italiaanse justitie mee aan boord van het Belgische fregat gaan om mensensmokkelaars aan te houden.
Archieffoto

België is nu al actief in de strijd tegen mensensmokkel op de Middellandse Zee, maar er is momenteel geen wettelijk kader om daders te vervolgen. "Wij detecteerden en maakten beelden, maar we konden tot nu geen mensen echt aanhouden. Wij moesten de mensensmokkelaars als vluchteling behandelen en pas bij aankomst in de haven konden we aangeven dat het om een verdachte gaat. Maar intussen hadden ze zich al vermomd als gewone vluchteling", legt minister Vandeput uit.

Het moet voortaan wel mogelijk zijn om verdachte mensensmokkelaars onmiddellijk aan te pakken aan boord van het Belgische fregat, dankzij het akkoord met de Italianen. "Concreet zullen mensen van de Italiaanse justitie mee aan boord gaan zodanig dat we samen vaststellingen kunnen doen. Indien nodig zullen mensensmokkelaars dan afgezonderd en onmiddellijk aangehouden worden", aldus de minister.

Voor de operatie zet ons land het fregat Louise-Marie (zie foto onderaan) in om mensensmokkelaars op te pakken. Daarna kunnen de daders verder vervolgd worden in Italië. "We moeten de netwerken van mensensmokkel droogleggen. Dat kan maar alleen als we de daders ook kunnen aanhouden. Italië heeft daar maatregelen voor genomen, voor ons land is dat veel moeilijker omdat we spreken van internationale wateren", zegt Steven Vandeput. "We zouden de mensensmokkelaars naar België moeten meenemen om hier te berechten, maar dat is juridisch moeilijker. Het is eenvoudiger om ze daar af te geven waar we weten dat ze onmiddellijk zullen berecht worden."

Volgens minister Vandeput en zijn Italiaanse collega vormt vooral Libië momenteel een probleem. Ze vinden dat de mensensmokkel ook binnen de territoriale wateren van Libië en in Libië zelf moet aangepakt worden, maar dat de stabiliteit in het land daarvoor ontbreekt.

Meest gelezen