Chelsea Manning zet eerste stappen in vrijheid

Chelsea Manning heeft de gevangenis in de staat Kansas mogen verlaten. Dit meldt NBC. De Amerikaanse klokkenluider heeft prompt een Instagramprofiel opgezet.
AFP or licensors

Manning, die inlichtingenanalist was bij het Amerikaanse leger, heeft bijna zeven jaar in een militaire gevangenis in Fort Leavenworth vertoefd en verliet die vanochtend, zegt een Amerikaanse militaire woordvoerder aan NBC. Het Duitse persbureau DPA kreeg bevestiging bij het Amerikaanse leger.

Manning had 35 jaar gekregen voor het lekken van honderdduizenden diplomatieke berichten en militaire bestanden naar de klokkenluiderssite Wikileaks. Het draaide vooral om de oorlog in Irak en Afghanistan, meteen het grootste lek van geheime informatie ooit uit de Amerikaanse geschiedenis.

Barack Obama

De Democratische president Barack Obama gaf Manning in januari een forse strafvermindering. Het luidde dat ze haar verantwoordelijkheid had erkend, spijt had betuigd en (voldoende) tijd in de gevangenis had doorgebracht.

In de gevangenis onderging Manning een geslachtsverandering. Ze blijft in actieve dienst bij het Amerikaanse leger, maar krijgt volgens NBC geen soldij.

Dat laatste lijkt Manning niet aan haar hart te laten komen. Meteen na haar vrijlating heeft ze een Instagramprofiel opgezet waarop ze inmiddels 2 foto's heeft gepost. Daaruit blijkt dat ze van een "hete en vettige pizza" heeft genoten. "Mijn eerste stappen in vrijheid", schrijft ze bij een foto van haar voeten.

U.S. Army

Meest gelezen