De drie van Ward Verrijcken: Griezelen in nieuwe "Alien" en drama uit Denemarken

Onze filmreporter Ward Verrijcken stipt "Alien: Convenant" van Ridley Scott aan uit het aanbod van de nieuwe releases in de Belgische bioscopen. Het Deense drama "The day will come" over kindermisbruik in een weeshuis in de jaren 60 heeft Verrijcken bijzonder aangegrepen en Gemma Arteton schittert in de brave film "Their finest".

Alien: Convenant (VS)

regie Ridley Scott
met Michael Fassbender, Katherine Waterston, Billy Crudup, Danny McBride, Demián Bichir, Carmen Ejogo, Jussie Smollet

“Alien: Covenant” is het vervolg op “Prometheus” uit 2012. Opnieuw staat grootmeester Ridley Scott achter de camera. Scott regisseerde in 1979 ook de allereerste “Alien”. Het jaar is 2104. De Covenant is een ruimteschip met 2.000 kolonisten aan boord, op zoek naar een bewoonbare planeet.

De crew maakt de kapitale fout om een tussenstop te maken op een andere planeet die ook bewoonbaar lijkt, maar daar stoten ze op een uitgeroeide beschaving en maken ze helaas de welbekende aliens opnieuw wakker. Wat volgt is een strijd op leven en dood, heel veel dood.

Michael Fassbender is net als in "Prometheus" opnieuw van de partij. Hij speelt een geheimzinnige mensachtige robot. De vraag is: Wil de robot de mensheid redden of net niet.

“Alien: Covenant” combineert de mystiek van “Prometheus” met good old fashioned horror. Daardoor is de film soms noch vis noch vlees, maar gelukkig pakt Scott uit met veel griezelscènes. De fans zullen er zeker van smullen en kunnen zich aan nog veel andere sequels verwachten.

The day will come (Den)

regie Jesper W. Nielsen
met Lars Mikkelsen, Sofie Gråbøl, Harald Kaiser Hermann, Albert Rudbeck Lindenhardt, Lars Ranthe, Sonja Richter, David Dencik

Uit Denemarken komt “The day will come”, een film die zich afspeelt in de jaren 60. Erik en Elmer zijn de twee broertjes met een heel zieke moeder. Wanneer hun moeder voor lange tijd naar het ziekenhuis moet, worden de jongens ondergebracht in een weeshuis op het platteland. Daar worden ze geconfronteerd met een sadistische directeur en zijn lerarenkorps.

Ze worden het slachtoffer van verschrikkelijke lichamelijke, psychologische en seksuele mishandeling. Het jongste broertje Elmer vlucht in zijn fantasie. Hij is geobsedeerd door de nakende maanlanding van de NASA in 1969. Hij droomt ervan zelf astronout te worden.

“The day will come” is gebaseerd op ware feiten en legt een donkere bladzijde uit de recente Deense geschiedenis bloot. Een hele generatie kinderen werd tot diep in de jaren 60 aan hun lot overgelaten. De verschrikkelijke scènes zullen niemand onberoerd laten.

Er wordt indrukwekkend gespeeld door de twee jonge acteurs, maar ook door de Deense steracteurs Lars Mikkelsen en Sofie Gråbøl. Gråbøl is bekend van de tv-serie “The killing”. De film komt uit met goede geloofsbrieven, want “The day will come” won vorig jaar op de uitreiking van de Deens film-awards een karrevracht aan prijzen.

Their finest (GBr)

regie Lone Scherfig
met Gemma Arteton, Sam Clafin, Bill Nighy, Jack Huston, Paul Ritter, Rachael Stirling, Richard E. Grant, Henry Goodman, Jake Lacy

Cinema over cinema, dat is altijd interessant, vind ik. “Their finest” is zo een verhaal over de propagandafilms die de Britse regering liet maken tijdens de Tweede Wereldoorlog, om de moraal van de Britse bevolking op te krikken. Op dat moment waren er veel mannen aan het vechten aan het front. Daardoor waren er opvallend veel vrouwen aan het werk in de filmindustrie.

Eén zo een vrouw is scriptgirl Catrin Cole. Zij ontdekt een verhaal van twee heldhaftige zussen en schrijft daar zelf een scenario over. Ze mag zich ook ontfermen over de filmproductie. Op de set wordt ze geconfronteerd met de grote de ego’s van de producenten en de acteurs. Maar het is ook een gelukkige tijd voor haar, want ze wordt verliefd op haar coscenarist.

“Their finest” is een romantische en feministisch geïnspireerde oorlogsfilm. De film is wat braafjes en voorspelbaar in beeld gebracht. Er staat wel veel grote namen op de affiche, met onder anderen Bill Nighy en Jeremy Irons. Er is ook een heel mooie hoofdrol voor voormalige Bondgirl Gemma Arterton.

Meest gelezen