De zomer is in het land, en daar horen deze zomerse platen bij

De zomer is vandaag (even) in het land: het kwik klimt vlot boven de 25 graden en de zon is van de partij. Bij zomers weer hoort een passende soundtrack, op het werk, in de wagen of waar u vandaag ook van de zon geniet. Enkele VRT-gezichten tippen hierbij hun ultieme zomerplaat.
© Wavebreak Media - creative.belgaimage.be

Wim De Vilder - "Everywhere" van Fleetwood Mac

Nieuwsanker van vandaag Wim De Vilder hoeft niet bijzonder lang na te denken over zijn keuze. Zijn favoriet is er eentje van een volgens hem tijdloze band. "Ik word altijd vrolijk van “Everywhere” van Fleetwood Mac, een geweldig aanstekelijk popnummer, geschreven door Christine McVie. Fleetwood Mac heeft veel donkere nummers gemaakt, waar een zekere tristesse in schuilt, maar “Everywhere” is een ontegensprekelijk optimistische song over verliefdheid. Nochtans hebben de groepsleden heel wat amoureuze troubles gekend met elkaar. Zo gauw ik de intro hoor van “Everywhere” gaat de radio steevast luider."

© 2013 Johan Cansse

Linde Merckpoel - "Money" van Riton

Studio Brusselstem Linde Merckpoel kiest voor een recent en dansbaar nummer met veel "zwoele African vibes", zoals ze het zelf omschrijft. "Soms hoor je een nummer voor het eerst, en weet je meteen dat het goed zit. Dat had ik een paar weken geleden bij die nieuwe plaat van Riton. "Money" is boenk erop. Op een dag als vandaag komt zo'n nummer nog beter tot zijn recht. Het is een tof hitje, die mijn dansbenen doet jeuken, en mij zin geven in de zomerfestivals. Riton komt naar de Lokerse Feesten, waar ik zeker ook te vinden zal zijn."

Ook latinmuziek kan Merckpoel op zomerse dagen bekoren. "De Cubaanse zanger Guillermo Portabales is prachtig. Ik leerde hem kennen via mijn schoonbroer, een professionele violist. Als ik zijn muziek hoor, voel ik me instant weer op reis in Centraal-Amerika."

© VRT

Peter Van de Veire - "Lambada" van Kaoma

MNM-ochtendvogel Peter Van de Veire kiest met de "Lambada" voor een klassieker van formaat. "Dat nummer dateert uit de tijd dat ik doorhad dat meisjes meer waren dan vervelende lichamen die lawaai maakten en gekke jurken droegen. Op dat lied heeft een meisje zelfs mij ooit proberen te verleiden, maar ik ben toen gillend weggelopen. Stom van mij. Sindsdien associeer ik dat liedje altijd met schraal bier, een houten dansvloer in Eeklo en wreed schoon weer."

© VRT Joost Joossen

Julie Van den Steen - "Say you do" van Sigala

Van de Veires sidekick in de MNM-ochtendshow Julie Van den Steen denkt meteen aan een heel recent nummer. "Mijn zomernummer van het moment is "Say you do" van Sigala. Ik heb het gewoon ontdekt via de radio. Een zalig nummer, waarvan ik meteen zin krijg om te dansen. Je kan hier simpelweg niet op stilzitten. Of er is iets mis met u. (lacht)."

 

© Jokko

Ruth Roets en Dennis van den Buijs: Alphabeat en Eros Ramazotti

Zowel Ruth Roets als Dennis van den Buijs, het vaste ochtendduo op Radio 1 bij "De ochtend", kiest voor een meezinger.

De keuze van van den Buijs valt op "Cose della vita", een Italiaanse klassieker van Eros Ramazotti, die hij zelf omschrijft als guilty pleasure. "Het Italiaans alleen al brengt je meteen in zomerse sferen. Dit is zo'n plaat die ik durf opzetten in de wagen, onderweg naar het zonnige zuiden. Raampje open en genieten maar."

Zijn collega kiest voor een recenter nummer, "Fascination" van Alphabeat. "Heerlijk voor in de auto! Vooral dat opbouwend stukje, in het midden van het nummer kan me wel bekoren. De uitbarsting van vreugde die daarna volgt is zomers en bijzonder aanstekelijk. Raampje open, een vleugje zon, en mijn dag kan niet meer stuk."

Sander De Keere - Vivaldi en Stevie Wonder

Klaramedewerker Sander De Keere heeft zowel een klassieke als een meer poppy zomerfavoriet.

"Ik ben net terug van een zonnige vakantie in Venetië, de stad van Antonio Vivaldi. Op San Marco hoor je continu zijn "Vier Seizoenen", niet veel verder zie je dan weer een gedenkplaatje op Hotel Metropole of aan de kerk San Giovanni in Bragora of je botst op een affiche voor een dagelijks Vivaldi-concert. Geef mij maar zijn vioolconcerto RV 356 uit zijn bundel L’Estro Armonico. En dan vooral het laatste deel, het Presto. Ik leerde het kennen in een bewerking voor mandoline. Het concerto zit vol levenslust en brengt je recht naar de zon. Op mandoline klinkt het ook zo charmant en fris, alsof je af en toe een spatje water in je gezicht krijgt tussen de hete zonnestralen door. Bij deze versie kan je niet anders dan glimlachen."

Zijn andere favoriet situeert zich met Stevie Wonder in een heel ander genre. "Het ritme van de intro van "Master Blaster (Jammin’)" alleen al brengt je meteen in de zomerstemming. En ook de tekst zit vol optimisme. Hoewel het een écht zomernummer is, heb ik het leren kennen vorige herfst, dankzij de Canvasreeks Bevergem. Daar werd het nummer meesterlijk gebruikt op slow motion-beelden. Ik blijf het interessant vinden hoe dit nummer is opgebouwd én tegelijk word ik er bijzonder goedgezind van."

©Joost Joossen

Chantal Pattyn - Adriana Celentano

Cultuurmanager en nethoofd van Klara Chantal Pattyn moet niet lang nadenken over haar ideale zomersoundtrack. "Doe mij maar het compleet hilarische prisencollensinainciusol van Adriano Celentano! Meesterlijk gewoon", klinkt het. "Ik word er volledig lacherig van. Als ik het hoor, ben ik in staat om meteen in een fontein te springen om verkoeling te zoeken."

Meest gelezen