Geen interesse op veiling, maar zeecontainer Keith Haring is dan toch verkocht

Tijdens een veiling leek niemand geïnteresseerd, maar de zeecontainer van de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring is alsnog verkocht voor "ruim 1 miljoen euro". Dat bevestigt het Haagse veilinghuis Venduehuis na berichten in de Nederlandse media.

De veiling van het kunstwerk leek gisterenavond even op een fiasco uit te draaien. De bewuste container moest volgens het veilinghuis tussen de 1,5 en 2 miljoen euro opbrengen, maar toen de veilingmeester de biedingen startte op 1 miljoen bleef het oorverdovend stil. Ook via het internet of de telefoon kwamen er geen biedingen binnen. Er zat dus niets anders op dat "lotnummer 145" als onverkocht te klasseren. 

Amper een uur na het einde van de veiling werd de container alsnog verkocht, zo bevestigt het veilinghuis nu. Het werk zou voor "ruim 1 miljoen euro" de deur zijn uitgegaan. Wie de koper is, is (nog) niet duidelijk.

"Het was een domper dat er tijdens de veiling niet werd geboden, maar het gebeurt wel vaker dat geïnteresseerden het even niet meer weten", zegt Peter van Beveren, adviseur moderne en hedendaagse kunst bij het veilinghuis, aan AD. "Maar het is alsnog gelukt. Wij zijn blij, de verkoper is blij en de kopers ook, denk ik."

Container die verdween

Keith Haring beschilderde in de zomer van 1987 de zeecontainer van de Channel Surf Club in Knokke, die diende als opslagplaats voor surfplanken. De kunstenaar deed er zo'n vier uur over om een zijkant van 2,5 bij 12,5 meter te beschilderen. Anderhalf jaar later verdween de container spoorloos. Pas in 2009 dook het werk weer op tijdens een expo van de Verbeke Foundation.

Meest gelezen