Gemeenschapsonderwijs niet tevreden met verdeling middelen M-decreet

Het gemeenschapsonderwijs GO! heeft kritiek op Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Die wil de extra middelen in het kader van het M-decreet grotendeels verdelen op basis van het leerlingenaantal. En dat speelt in het voordeel van het katholiek onderwijs.
GO!-topvrouw Raymonda Verdyck

Dankzij het M-decreet kunnen leerlingen met een (leer)stoornis terecht in het gewoon onderwijs. Minister Crevits trekt daar vanaf volgend schooljaar 107 miljoen extra voor uit. Dat geld moet naar extra begeleiding gaan, 300 begeleiders zullen zo aan de slag gaan.

Maar de verdeling loopt mank, hekelt het Gemeenschapsonderwijs. De extra middelen worden namelijk voor 70 procent verdeeld op basis van het leerlingenaantal in de scholen. Het katholiek onderwijs is met voorsprong de grootste onderwijsverstrekker. Wel voorziet minister Crevits een overgangsperiode van drie jaar.

"We vinden het belangrijk dat de middelen toekomen bij die kinderen en leerkrachten die de ondersteuning nodig hebben. Door dit nu voor het grootste deel op leerlingenaantallen te verdelen, betekent dat je de middelen vernevelt en dat ze niet ingezet worden op de plaatsen waar de noden en behoeften aanwezig zijn", reageert GO!-topvrouw Raymonda Verdyck.

Meest gelezen