Ierse premier Enda Kenny kondigt zijn ontslag aan

In Ierland heeft premier Enda Kenny aangekondigd dat hij opstapt als voorzitter van zijn partij Fine Gael en begin juni ook als regeringsleider. Kenny was de laatste tijd onder vuur gekomen van de fracties binnen de Fine Gael.

Premier Kenny kondigde zijn vertrek aan tijdens een ontmoeting met de parlementsleden van de Fine Gael in Dublin. Vanaf middernacht is hij geen voorzitter van Fine Gael meer. Tegen 2 juni moet zijn partij ook komen met een nieuwe kandidaat-premier die Kenny zal opvolgen aan het hoofd van de regering.

De 66-jarige Enda Kenny is premier sinds 2011, toen het land nog in volle financiële crisis verkeerde. Sindsdien heeft Ierland ondanks zware besparingen aangeknoopt met forse economische groei. Dat leverde Kenny veel lof op, maar tegelijk wordt hem verweten dat hij de verschillende groepen in Fine Gael niet echt in de hand had.

Zo was er een schandaal binnen de politie, waarbij regeringsleden betrokken zouden geweest zijn. In 201 kon Kenny een tweede ambtstermijn verzilveren, maar enkel met gedoogsteun van de aartsrivaal, de conservatieve Fianna Fail.

De voorbije maanden kreeg Kenny evenwel steeds meer kritiek binnen zijn eigen Fine Gael en klonk de eis voor zijn aftreden. 

Wie loodst Ierland doorheen de brexit?

Binnen Fine Gael zijn er twee kandidaten om de nieuwe Taoiseach (Keltisch Iers voor "premier") te worden. Eén van hen is Leo Varadkar, de zoon van een Indiase immigrant en een Ierse moeder, en een openlijk homoseksueel. Tegenover hem staat Simon Coveney, zoon van een gewezen minister, en een meer traditioneel politicus.

De nieuwe premier zal het niet onder de markt krijgen, want de Ierse Republiek heeft veel te verliezen bij een nakende brexit. Het Verenigd Koninkrijk is de grootste handelspartner van Ierland dat in de EU en de eurozone blijft. Bovendien heeft Ierland als enige EU-lidstaat een landgrens met het VK, namelijk die met de autonome provincie Noord-Ierland. 

Meest gelezen