Macron stelt zijn regering van 11 vrouwen en 11 mannen voor

Enkele dagen nadat de Franse president Emmanuel Macron Edouard Philippe als premier van zijn regering heeft aangeduid, heeft hij de namen van zijn andere ministers bekendgemaakt. Zoals beloofd telt die evenveel vrouwen als mannen.
AFP or Licensors

Een mix van gevestigde politici en nieuwkomers, links- en rechtsgezinden en vrouwen en mannen: zo zou de nieuwe Franse regering er gaan uit zien, beloofde Macron kort na zijn verkiezing tot president.

Even over 15 uur heeft hij de namen van zijn ministers eindelijk onthuld. Jean-Yves Le Drian (zie foto onder) wordt de minister van Buitenlandse Zaken. Hij is de aftredende minister van Defensie onder de voormalige president François Hollande en behoort tot de socialistische familie. Hij wordt tevens minister van Europa.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Gerard Collomb (zie foto onder) mag zich voortaan minister van Binnenlandse Zaken noemen. Ook hij is een socialist en was tot nog toe burgemeester van Lyon. Hij was een van de eerste PS-politici om zijn steun voor Macron uit te spreken toen hij zich kandidaat stelde voor het presidentschap.

Vrouw aan het roer bij het leger

Het ministerie van Defensie komt met Sylvie Goulard (zie foto onder) onder leiding van een vrouw te staan. Zij is een lid van het Europees Parlement voor de centristische partij MoDem waar ze deel uitmaakt van de liberale ALDE-fractie. Haar departement zou voortaan niet langer "Defensie" heten, maar wel "Armées".

Bruno Le Maire wordt minister van Financiën. Hij was eerder minister van Landbouw en later staatssecretaris voor Europese Zaken onder president Nicolas Sarkozy en staat bekend als een rechts-conservatieve politicus.

François Bayrou van MoDem gaat het ministerie van Justitie leiden. Minister van Ecologie wordt Nicolas Hulot (zie foto onder), een bekende milieu-activist in Frankrijk zonder politieke achtergrond.

Minister van Werk wordt Muriel Penicaud. Zij komt uit de zakenwereld en heeft evenmin een politiek verleden. Ook de minister van Volksgezondheid is een neofiet in de politiek. Het gaat om Agnès Buzyn, een arts.

Twee ministers van Onderwijs

Jean-Michel Blanquer is de nieuwe minister van Onderwijs. Hij is een jurist die tussen 2009 en 2012 al actief was op dat ministerie onder president Sarkozy. De minister van Hoger Onderwijs, Onderzoek en Innovatie wordt dan weer Frédérique Vidal, een universiteitsprofessor zonder politieke ervaring.

Het ministerie van "Cohésion des territoires" komt onder leiding van Richard Ferrand. Hij was in het verleden volksvertegenwoordiger voor de PS en sloot zich vorig jaar bij de politieke beweging En Marche! van Macron aan waar hij secretaris-generaal werd.

De politieke veterane Elisabeth Borne is de nieuwe minister van Transport. Zij is van linkse signatuur en werkte in de jaren 90 op het kabinet van de socialistische premier Lionel Jospin.

Ook de nieuwe minister van Landbouw heeft een uitgesproken linkse signatuur. Het gaat om Jacques Mézard van de Parti radical de gauche. Voorheen was hij senator. Zijn partijgenoot Annick Girardin wordt minister van de Franse Overzeese Gebieden.

Olympisch kampioen leidt het ministerie van Sport

Laura Flessel-Colovic (zie foto onder) wordt minister van Sport. Zij is een Franse schermster en was in het verleden Olympisch kampioen, wereldkampioen, Europees kampioen en meervoudig Frans kampioen. Ook zij is nieuw in de politiek.

De nieuwe minister van Begroting wordt Gérald Darmanin. Hij is lid van de rechtse partij Les Républicains en was tot nog toe burgemeester van Tourcoing.

De regering van Macron telt met Françoise Nyssen ook een Belg. Zij wordt minister van Cultuur. Ze is geboren in Brussel en heeft de dubbele nationaliteit. In de jaren 70 werkte ze voor het ministerie van Milieu in ons land. Nadien ging ze de uitgeverswereld in.

De 18e en laatste minister in het rijtje is Marielle de Sarnez. Zij staat bekend als de rechterhand van François Bayrou en wordt minister van Europese Zaken.

4 staatssecretarissen

De regering van Macron telt voorts nog 4 staatssecretarissen. De eerste is Christophe Castaner. Hij wordt staatssecretaris belast met de relaties met het parlement. Daarnaast wordt hij woordvoerder van de regering. Hij is een socialist die zich vorig jaar bij En Marche! aansloot.

De nieuwe staatssecretaris voor Gelijkheid tussen Vrouwen en Mannen wordt Marlène Schiappa. Zij is een auteur en ondernemer van linkse signatuur.

Mounir Mahjoubi (zie foto onder) mag zich de nieuwe staatssecretaris voor Digitalisering noemen. Vorig jaar benoemde oud-president Hollande hem nog tot voorzitter van de nationale raad voor digitalisering.

De staatssecretaris voor Personen met een Handicap is tot slot Sophie Cluzel.

AFP or licensors

Meest gelezen