Netflix-relletje, zon en "Les fantômes d'Ismael" op openingsavond Cannes

De 70e editie van het Filmfestival van Cannes opent vanavond de deuren met de vertoning van de Franse film "Les fantômes d'Ismael" van Arnaud Desplechin. Voor de start van de galavertoning was er op de Croisette heel wat te doen over de twee Netflix-producties in de officiële selectie voor de Gouden Palm. Volgens juryvoorzitter Pedro Almodóvar zullen films die niet in de zalen komen, niet opgenomen worden in het palmares van het festival.
AFP or licensors

De 70e editie van het Filmfestival van Cannes is vanavond geopend met de galavertoning van "Les fantômes d'Ismael" van de Franse cineast Arnaud Desplechin.

Festivalorganisator Thierry Fremaux ontving de regisseur en cast van de film met open armen op de rode loper van het Filmfestival van Cannes. Arnaud Desplechin, Mathieu Amalric, Marion Cotillard, Louis Garrel, Charlotte Gainsbourg en Alba Rohrwacher lieten zich de aandacht van de persfotografen welgevallen.

"Les fantômes d'Ismael" neemt niet deel aan de officiële competitie van het 70e Filmfestival van Cannes. Op 28 mei zal juryvoorzitter Pedro Almodóvar de Gouden Palm bekendmaken.

AFP or licensors

"Geen Netflix-film op palmares in Cannes"

De voorbije dagen was er in de gespecialiseerde pers heel wat te doen over de selectie van de Netflix-producties "Okja" van de Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon-ho en "The Meyerowitz stories" van Noah Baumbach in de officiële competitie.

In totaal dingen negentien producties mee naar de Gouden Palm. De nieuwste film van Roman Polanski, "D'après une histoire vraie", zit niet in de officiële competitie. Juryvoorzitter Pedro Almodóvar heeft vanmiddag aangekondigd dat geen van beide Netflix-films in aanmerkingen komt voor de prestigieuze onderscheiding.

Vanaf volgend jaar mogen er enkel films die in de Franse bioscopen uitkomen, opgenomen worden in de officiële selectie. Dit jaar is dat niet het geval. Het Filmfestival van Cannes onderhandelde met Netflix over een Franse bioscooprelease, maar ving bot.

De organisatoren van het festival beslisten om de films niet te weren uit de officiële selectie, maar juryvoorzitter Pedro Almodóvar kondigt nu aan dat ze niet in de prijzen zullen vallen. "Ik ben niet bang dat Netflix en de bioscopen niet naast elkaar kunnen bestaan, maar iedereen moet de kans krijgen om de films te bekijken. Netflix is niet voor iedereen toegankelijk", motiveert Almodóvar zijn beslissing.

AFP or licensors

De jury van het Filmfestival van Cannes bestaat uit de Spaanse regisseur Pedro Almodóvar (voorzitter, in het midden) en van links naar rechts de Franse componist Gabriel Yared, de Italiaanse regisseur Paolo Sorrentino, de Zuid-Koreaanse cineast Park Chan-wook, de Amerikaanse acteur Will Smith, de Franse actrice Agnes Jaoui, de Duitse cineaste Maren Ade, de Chinese actrice Fan Binbing en de Amerikaanse actrice Jessica Chastain.

AFP or licensors

De 70ste editie van het festival vindt plaats van 17 tot 28 mei. In totaal zullen er 49 films uit 29 landen vertoond worden. 19 films dingen in de officiële competitie mee naar de Gouden Palm. Vorig jaar ging de Gouden Palm naar "I, Daniel Blake" van Ken Loach.

Meest gelezen