Nieuwe klacht voor kindermishandeling in crèche Antwerpen

Er is een nieuwe klacht van kindermishandeling opgedoken in een crèche in Antwerpen. Dat meldt het parket. Begin deze week kwam aan het licht dat een kinderverzorgster van 22 een baby hard had aangepakt, maar er zijn aanwijzingen dat er meerdere slachtoffers zijn. Alle andere ouders zullen nu ook verhoord worden.

Begin deze week kwam aan het licht dat een kinderverzorgster van 22 een baby ruw had behandeld. De moeder van het kind had een verdachte blauwe plek opgemerkt en trok aan de alarmbel, waarna een onderzoek geopend werd naar zware kindermishandeling. Op camerabeelden van de crèche was te zien hoe de kinderverzorgster het kind hard aanpakte. 

Nu is er een nieuwe klacht opgedoken, bevestigt het parket. De aangifte wordt toegevoegd aan het onderzoek. "De ouders verklaren dat ze zelf op de beelden gezien hebben dat hun kind een slag in zijn gezicht kreeg van de verdachte", verklaart woordvoerder Sylvie Van Baden aan VRT Nieuws. Daarop hebben de ouders een klacht ingediend bij de politie. 

Er zijn aanwijzingen dat er meerdere slachtoffertjes zijn van de hardhandige aanpak van de verdachte. De ouders van de verschillende kinderen zullen verhoord worden en de camerabeelden zullen verder bekeken worden om na te gaan of nog meer kindjes hardhandig aangepakt werden. 

Kind en Gezin: "Zorginspectie is vandaag ter plaatse om nieuwe inspectie uit te voeren"

Kind en Gezin wil nu zo snel mogelijk onderzoeken hoe de mishandeling is kunnen gebeuren. Ze laat daarom vandaag een nieuwe inspectie uitvoeren in de crèche. 

"Wij gaan nu zo snel mogelijk zicht proberen te krijgen op de omstandigheden waarin dit is kunnen gebeuren. Daarom is de zorginspectie vandaag ter plaatse. We willen vooral nagaan of er een goede aansturing was van het personeel, of er goed zicht was op het functioneren van het personeel. Eerder waren er al klachten over voeding en hygiëne, maar er is nooit een risico op grensoverschrijdend gedrag gerapporteerd", zegt Leen Du Bois van Kind en Gezin. Mocht het nodig zijn, dan kan de vergunning van de crèche op korte termijn geschorst worden.

Kind en Gezin benadrukt wel dat dit een zeer uitzonderlijke situatie is. "We moeten oppassen dat we deze uitzonderlijke situatie niet veralgemenen. Er wordt in Vlaanderen veel geïnvesteerd in de ondersteuning van kinderopvang."

Meest gelezen