Shariarechtbank in Indonesië veroordeelt homokoppel tot 85 publieke stokslagen

In de Indonesische provincie Atjeh zijn twee jongemannen veroordeeld tot 85 publieke stokslagen omdat ze een homoseksuele relatie hebben met elkaar. Het oordeel is geveld door een shariarechtbank.
Archieffoto

Het is voor het eerst sinds de invoering van de sharia in Atjeh - een provincie in het noorden van Sumatra - twee jaar geleden dat homomannen worden veroordeeld tot publieke stokslagen. De jongemannen van 20 en 23 jaar oud zullen elk 85 stokslagen krijgen.

Ze werden eind maart opgepakt nadat buurtwachten hen hadden beschuldigd van homoseks. Er zou bewijsmateriaal in de vorm van videobeelden zijn verzameld en de twee mannen zouden ook hebben bekend er homoseksuele betrekkingen met elkaar opna te houden.

De openbare aanklager vroeg 80 stokslagen, maar de rechter veroordeelde de twee mannen tot 85 publieke slagen. Toen het vonnis werd uitgesproken, barstte een van de veroordeelden in tranen uit en smeekte om een lichtere straf.

Internationale mensenrechtenorganisaties zeggen dat de twee mannen op een "vernederende en bijzonder slechte" manier behandeld worden en vragen hun onmiddellijke vrijlating. Atjeh is de enige provincie in het moslimland Indonesië waar de sharia geldt. De islamitische wet werd er twee jaar geleden ingevoerd. Dat werd mogelijk gemaakt nadat de nationale regering in 2006 een compromis had bereikt met separatisten na een jarenlange strijd.

Meest gelezen