Soenens: "Voor het eerst begint men te denken dat Trump misschien zal moeten opstappen"

Een "nieuwe politieke bom" voor de Amerikaanse president Donald Trump: hij zou aan de (intussen ex-)baas van de FBI gevraagd hebben om het onderzoek naar zijn veiligheidsadviseur Michael Flynn stop te zetten. Volgens Amerika-correspondent Björn Soenens heerst momenteel een oorlogssfeer in Washington. "Voor het eerst begint men te denken dat de president misschien zal moeten opstappen als de stroom onthullingen niet ophoudt", aldus Soenens in "De Ochtend" op Radio1.
AFP or licensors

Gisteren was er nog het nieuws dat Trump geheime informatie uit Israël over terreurgroep IS aan Rusland heeft bezorgd. Een etmaal later brengt de krant The New York Times dat de Amerikaanse president aan FBI-baas James Comey zou hebben gevraagd om het onderzoek naar ongeoorloofde contacten tussen zijn veiligheidsadviseur Flynn en Rusland stop te zetten. De krant brengt het nieuws op basis van een memo van de hand van Comey, die onlangs werd ontslagen door Trump.

"Het was te verwachten en te voorzien dat Comey na zijn onverwachte ontslag op de een of andere manier zou terugslaan. Dat doet hij nu via een contact dat de memo naar buiten heeft gebracht. Dit is zeer verwoestend voor Trump. Washington staat werkelijk in rep en roer. Het is het ene schandaal na het andere, er heerst hier een oorlogssfeer."

Ook binnen de Republikeinse Partij van president Trump heerst er kennelijk veel ongenoegen. "Kenmerkend was dat Fox News probeerde mensen te bellen voor reacties, ook mensen die Trump verdedigden. En ze vonden gewoon niemand. Je moet vaststellen dat de Republikeinen stilaan een breekpunt bereiken. Voor velen is Trump deze keer misschien wel te ver gegaan. Voor het eerst beginnen ze te denken dat een president zal moeten opstappen als de stroom onthullingen niet ophoudt."

"Het wordt heel erg prangend voor Trump"

Volgens correspondent Soenens is dit in elk geval de zwaarste crisis voor Trump sinds het filmpje van "Grab 'em by the pussy" van tijdens de presidentiële campagne. "Hij werd toen dood verklaard. We weten dat Trump een groot overlevingsvermogen heeft. Maar nu komt hij toch in een situatie terecht waar de netten zich steeds strakker aanspannen."

Er duikt ook steeds meer een parallel op met president Nixon en het Watergate-schandaal, waardoor Nixon destijds moest opstappen. "Als de Republikeinen zelf zeggen dat zoals in de tijd van Nixon er misschien een speciale aanklager nodig is om dit op te helderen, als ze de memo's opvragen van Comey, als de Republikeinen zelf vragen dat Comey komt getuigen in het Congres... dan komt de president toch in een bijzonder moeilijke situatie terecht."

Impeachment?

Het is nog te vroeg om te spreken over een afzettingsprocedure (impeachment), stelt Björn Soenens. "Je moet daarvoor een grote meerderheid vinden in het Congres. Zolang de Republikeinen denken dat ze hun wetgevende agenda nog kunnen uitvoeren, gaan ze dat niet doen anders krijgen ze klappen bij de verkiezingen zonder weerga."

"Wat wel kan gebeuren als de druk te hoog wordt zoals bij Nixon indertijd, kunnen de leiders van de eigen partij naar het Witte Huis stappen en zeggen: "Het is genoeg, u moet nu gaan." Zover zijn we nog niet, maar het wordt wel heel erg prangend voor Trump."

Meest gelezen