Volvo ontwikkelt geen nieuwe generatie dieselmotoren meer

Volvo Cars gaat geen nieuwe generatie dieselmotoren meer ontwikkelen. De Zweedse autofabrikant wil zich in plaats daarvan komende jaren extra op elektrische en hybride wagens gaan richten. Dat heeft topman Håkan Samuelsson gezegd in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Volvo heeft een grote dieselhistorie, maar volgens het bedrijf is inzetten op diesel niet langer commercieel rendabel. Hierbij speelt mee dat de milieunormen alsmaar strenger worden. "Uitgaande van de huidige stand van zaken ontwikkelen wij geen nieuwe generatie dieselmotoren meer", aldus Samuelsson.

De meeste recente diesellijn van Volvo, dat in handen is van het Chinese Geely, dateert uit 2013. Die zal nog wel worden ontwikkeld zodat deze motoren ook aan de nieuwste normen voldoen, maar daarna houdt het op. Waarschijnlijk zullen deze motoren nog tot 2023 gemaakt blijven worden.

De eerste volledig elektrische Volvo komt naar verwachting in 2019 op de markt. Samuelsson wijst erop dat het Amerikaanse Tesla erin geslaagd is om zo'n model zo populair te maken dat mensen ervoor in de rij staan. "Op dat terrein zou dus ook ruimte voor ons moeten zijn, met een hoge kwaliteit en een aantrekkelijk ontwerp." Volvo brengt al een aantal jaar hybrides aan de man.

De opmerkingen van de Volvo-baas staan in groot contrast met uitspraken die BMW-topman Harald Krüger onlangs deed in dezelfde Duitse krant. Volgens de Beierse maker van luxewagens heeft de dieselauto juist nog een lange toekomst voor zich. "Niets duidt op de dood van diesel", zo liet Krüger zich in april ontglippen.

Meest gelezen