Wie is Françoise Nyssen, de Belgische minister van Cultuur in Frankrijk?

Françoise Nyssen mag zich de komende 5 jaar minister van Cultuur in Frankrijk noemen. Daarmee is ons land in de regering van onze zuiderburen vertegenwoordigd, want ze heeft de dubbele nationaliteit. Wie is de vrouw die in Etterbeek is geboren? Lieve Joris licht een tipje van de sluier.
AFP or licensors
Françoise Nyssen (archieffoto).

"Een rasechte optimiste, ondanks verschillende persoonlijke drama's die haar zijn overkomen." Zo omschrijft Lieve Joris Françoise Nyssen vanavond in "De wereld vandaag" op Radio 1. De auteur kent haar goed, want ze zit onder dak bij Actes Sud, de uitgeverij waar Nyssen al bijna 40 jaar directeur is. Daarmee krijgt Frankrijk een minister van Cultuur die gepokt en gemazeld in haar portefeuille is.

Nyssen is op 9 juni 1951 in Etterbeek geboren en heeft hierdoor de dubbele Frans-Belgische nationaliteit. Studeren deed ze aan de Franstalige ULB in Brussel. "In 1978 richtte haar vader Actes Sud op", zegt Joris. "Zelf begon ze daar in 1980 te werken, niet in Parijs, maar in Arles. Enkele jaren later heeft ze samen met haar man een groot cultuurcentrum opgericht waar theater, muziek, boeken en een heleboel andere cultuuruitingen aan bod komen. Actes Sud is een grote uitgeverij, maar het is een familiaal huis."

Patrick Modiano

Joris meent dat Nyssen alle kaarten in handen heeft om een goeie minister van Cultuur te zijn. "Toen de Franse auteur Patrick Modiano in 2014 de Nobelprijs Literatuur kreeg, had Frankrijk met Fleur Pellerin (kleine foto) op dat moment een minister van Cultuur die moest toegeven dat ze nog nooit een boek van hem had gelezen. L'Observateur merkt op dat Nyssen eigenlijk al minister van Cultuur was voor ze het was en dat zij tenminste Modiano heeft gelezen."

Ondanks al haar succes heeft Nyssen al enkele persoonlijke drama's moeten verwerken. "Zo pleegde haar zoon in 2012 zelfmoord", zegt Joris. "Hij was een jongen die het moeilijk had op de middelbare school. Nadien heeft Nyssen samen met haar man een project opgestart voor jongeren die niet goed meekunnen op school en waar ze in de vrije natuur kunnen werken."

"Een poosje geleden is ook haar huis afgebrand waardoor ze heel wat persoonlijke spullen heeft verloren. Maar telkens haar iets overkomt, horen we even later dat ze weer iets nieuws is begonnen."

Cannes

Volgens Joris is het uitzonderlijk dat met Nyssen een vrouw het ministerie van Cultuur zal leiden die recht uit het vak komt en niet uit de politiek. "Ik denk dat Frankrijk erg gebaat is met een cultureel wijd ontwikkelde vrouw als zij."

Welke dossiers ze eerst moet aanpakken, durft Joris niet te zeggen. "Ik denk dat ze sowieso over enkele dagen op het Filmfestival van Cannes zal verschijnen. Daarnaast zal ze zich ook met de Francophonie moeten bezighouden, nota bene in Afrika. Ze zal dus zeker met politiek te maken krijgen, maar cultuur is een mooie manier om de politiek binnen te komen."

Meest gelezen