Zeven topmomenten van journaalpresentator David Pujadas

In Frankrijk wordt de bekende journaalpresentator David Pujadas van het scherm gehaald. Pujadas presenteerde sinds september 2001 het hoofdjournaal van France 2. Die ruim 15 jaar op het scherm leverde soms bijzondere televisiefragmenten op.

Het eerste journaal

Op maandag 3 september 2001 nam David Pujadas zijn eerste "Journal de 20 heures" op de Franse openbare omroep voor zijn rekening. Pujadas zou uitgroeien tot een van de sterjournaalpresentatoren bij onze zuiderburen. De afgelopen 16 jaar kwam hij elke weekdag om 20 uur binnen in de woonkamer van miljoenen Fransen.

11 september: "Dit is beter dan de Concorde"

Pujadas is nauwelijks een week presentator van het hoofdjournaal bij de Franse openbare omroep, of een van de grootste nieuwsmomenten ooit speelt zich af: de aanslagen van 11 september. Dat levert meteen een eerste polemiek op. Pujadas wordt gefilmd terwijl hij het nieuws verneemt en de eerste beelden ziet.

De nieuwsjongen in Pujadas laat zich het volgende ontvallen: "Dit is beter dan de Concorde". Een verwijzing naar de dodelijke crash van het Concorde-vliegtuig een jaar eerder nabij Parijs. Enkele jaren later komt Pujadas terug op die uitschuiver: "Ik dacht dat het om een klein toestel was dat in de toren was gevlogen. Ik dacht niet dat er doden zouden vallen".

Een komiek in de studio

De Franse steracteur en komiek Jamel Debbouze maakt het graag bont tijdens interviews. Ook Pujadas ontsnapte er tot twee keer toe niet aan. Dat leverde de volgende twee hilarische interviewmomenten op.  

Indringers tijdens het journaal

Het is de nachtmerrie van elke journaalploeg: ongenodigde gasten die de studio binnendringen. Ook David Pujadas maakte het mee. In april 2014 slaagden zo'n 40 manifestanten erin om de journaalstudio van France 2 tijdens het journaal binnen te dringen. Ze kwamen protesteren tegen nieuwe regels rond de werkloosheidsuitkering. De regie besliste dan maar om het journaal onmiddellijk stop te zetten.

Clash met Bernard Tapie: "Speelt u met mijn voeten?"

In zijn 16 jaar journaalpresentatie had David Pujadas geregeld studiogasten. Maar de interviews verliepen niet altijd even vlot. Vooral het gesprek met zakenman Bernard Tapie over zijn rechtszaken verliep erg bits. Op het einde bijt Tapie naar Pujadas: "Speelt u met mijn voeten?"

Paniek in het oortje

Technische problemen, elke journaalpresentator krijgt er wel eens mee te maken. De communicatie tussen regie en anker verloopt dan vaak nogal gespannen. En als de microfoon van de presentator dan nog openstaat, kunnen de kijkers meegenieten. Al herpakt David Pujadas zich hier - zoals we van een ervaren presentator mogen verwachten - uiterst professioneel.

Meest gelezen