"Een chip in ons hoofd in plaats van de smartphone, dat is over 10 jaar realiteit"

Volgens computerspecialist Jeroen Lemaire wordt de verwevenheid tussen mens en computer steeds groter. Op de ontwikkelaarsconferentie Google I/O in Mountain View heeft Google een dertigtal nieuwe ontwikkelingen voorgesteld. "Wat opvalt is dat de verwevenheid tussen mens en computer steeds groter wordt. De computer gaat denken als een mens en de programma's krijgen zelflerende software", aldus Lemaire in "Van Gils & Gasten".

De topman van Google, Sundar Pichai, heeft op de ontwikkelaarsconferentie Google I/O in Mountain View in de VS de nieuwste ontwikkelingen van de internetgigant voorgesteld. Google heeft de Google Assistant een grondige update gegeven en ontwikkelde ook Google Lens.

"Google organiseert Google I/O een keer per jaar. Het is een belangrijk event voor het bedrijf, maar ook voor de gehele technologiewereld", zegt ontwikkelaar Jeroen Lemaire van de digital product studio In The Pocket.

"Ze hebben een dertigtal nieuwe producten voorgesteld en die voorstelling is bepalend voor de digitale agenda wereldwijd. Het belangrijkste dat we geleerd hebben is dat de "artificial intelligence", de kunstmatige intelligentie steeds dichterbij komt", aldus Lemaire.

"De computer gaat in verschillende toepassingen steeds meer denken als een mens en de verwevenheid tussen mens en computer komt op de voorgrond. Heel veel producten die worden gelanceerd, zijn slim."

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Computer begrijpt mensentaal

Jeroen Lemaire stipt Google Lens aan als mooi voorbeeld van kunstmatige intelligentie. "Google Lens is een app waarmee je iets filmt en de app vertelt je wat het voorwerp is. Dat gaat heel ver, want de app maakt gebruik van zelflerende software."

"In tegenstelling tot de muziekherkenningsapp Shazam, waar muziek vergeleken wordt met een grote muziekdatabank, maakt Google Lens gebruik van zelflerende software. Je kan geen databank van de wereld in een programma steken. Op basis van verschillende gegevens gaat de app zelf een voorwerp of plaats herkennen."

Google heeft ook software ontwikkeld die de menselijke taal begrijpt. "Google is in staat om de sentimenten in een bericht door een computer te laten begrijpen. Als je een mail krijgt, kan Google je antwoorden suggereren omdat de computer de mail begrijpt."

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Over tien jaar een chip in ons hoofd"

Jeroen Lemaire is ervan overtuigd dat de smartphone zoals we die vandaag kennen, gaat verdwijnen. "Over tien jaar is de digitale chip in ons hoofd een feit", klinkt het.

"Het staat vast dat de smartphone ooit zal verdwijnen. Alles heeft zijn tijd in technologie. Op termijn worden we cyborgs, een organisme samen met de computer. Vroeger wou niemand een gsm, maar nu heeft iedereen er een. Het wordt the way of the world."

Volgens Lemaire hoeft dat geen beangstigende evolutie te zijn. "Technologie is niet moreel. Het is aan ons mensen om er iets zinnigs mee te doen. We voelen weerstand, maar dankzij de technologie kunnen we allemaal gezonder en langer leven", besluit Lemaire in "Van Gils & Gasten".

Herbekijk het volledige interview met Jeroen Lemaire

Meest gelezen