"Eerste energiedrankje al voor de koffie 's morgens"

Moeten energydrinks verboden worden voor jongeren onder 16 jaar? Een vraag die gisteravond gesteld werd in het programma "Over eten". Op Studio Brussel kwamen vanmorgen enkele luisteraars aan het woord. "Ik vind het gewoon lekker. Al zou ik het nooit toelaten voor mijn kinderen."

In een reportage uit "Over eten" op Eén gisteravond bleek dat 60 procent van de jongeren tussen 12 en 18 jaar "energydrinks" drinkt, energiedrankjes dus. 18 procent doet dat bijna dagelijks, bijna 1 procent drinkt 1 tot 3 eenheden per dag. Reden om aan de alarmbel te trekken, vinden kindergastro-enteroloog Thierry Devreker (VUB) en cardioloog Catherine De Maeyer. En een verbod op energiedranken voor jongeren onder 16 jaar te bepleiten.

"Het gaat niet alleen om de cafeïne in dat soort drankjes, maar ook om de andere stoffen die erin zitten. Taurine, heel veel suikers. Die versterken nog het effect van de cafeïne, wat maakt dat het een probleem wordt", legde cardioloog De Mayer vanmorgen uit op Studio Brussel. "Het heeft gevolgen op het zenuwstelsel, de bloeddruk wordt hoger, het werkt hartritmestoornissen in de hand, vooral bij mensen die een onderliggend hartprobleem hebben, waar ze dikwijls nog niet van op de hoogte zijn. Wereldwijd zijn zo plotse overlijdens gelinkt aan het gebruik van energiedrankjes."

Voor volwassenen is er een aanbevolen limiet van 400 milligram cafeïne per dag, een paar koppen koffie. Voor kinderen en jongeren, die nog niet dat volwassen gewicht hebben, zit je met één zo'n blikje al boven die limiet. "Het is niet gezond dat een 13- of 14-jarige dat koopt, we mogen daar gerust iets restrictiever op zijn. In deze situatie vind ik dat we mogen nadenken over een verbod."

Als cafeïne zulke effecten heeft, waarom dan geen verbod op koffie of cola, vroegen luisteraars zich af. "Het zijn vooral de andere stoffen in die energiedrankjes die het effect van cafeïne nog versterken, stoffen die níét in koffie of cola zitten. Van koffie weten we dat er ook wel gunstige effecten zijn, maar die zijn er niet bij die energiedrankjes, omdat die 'gunstige' stoffen daar niet in zitten", zegt De Mayer. Ze waarschuwt er ook voor dat een light energiedrankje maar weinig verschil maakt.

"Vier tot zes per dag, de eerste al voor de koffie"

Joppe, een luisteraar van Studio Brussel die bij Colruyt werkt, belde vanmorgen met het verhaal dat hij en zijn collega's in de supermarkt heel veel kinderen en jongeren zien die energydrinks komen kopen. "Daar zijn zelfs lagereschoolkinderen bij. Elke dag, voor school en na school. We zien dat echt heel vaak. Het personeel stelt er zich ook vragen bij, of ze dat dan wel mogen verkopen." Hij drinkt zelf soms eens zo'n drankje, maar zou het zijn kinderen niet toestaan.

Jan, een andere luisteraar, vertelde dat hij 4 tot 6 energiedrankjes per dag drinkt. "De eerste al 's ochtends, voor mijn koffie. Ik vind het gewoon lekker. Ik ben ook licht verslaafd, denk ik, ik drink er allicht iets te veel van om goed te zijn. Maar een probleem zou ik het niet noemen." Opvallend: ook hij wil niet dat zijn kinderen het drinken, ook al vragen ze er soms om.

Meest gelezen