"Kijkers ontdekken vanavond een nieuwe Freek Braeckman"

Vanavond is hij terug van weggeweest op Eén: voormalig journaalanker en talkshowpresentator Freek Braeckman (38). Hij verdween even achter de schermen, om zijn eerste eigen televisieprogramma te maken. Vanavond start “Typisch mensen”, “over het verschil tussen wat mensen zeggen dat ze doen, wat ze denken dat ze doen én wat we écht doen”, vertelt Braeckman aan onze redactie.
© Jokko

De fascinatie voor zijn eigen gedrag en dat van zijn medemens gaat bij Braeckman al terug tot zijn tijd als reporter bij het VRT-journaal. “Als je rondom je heen kijkt, dan kan je je toch alleen maar vragen stellen bij de reden waarom mensen doen wat ze doen, en waarom je zelf doet wat je doet?”, zegt hij. “Zeker over banale dingen die iedereen schijnbaar onbewust doet."

Braeckman heeft - zelfs naar televisienormen - lang aan zijn eerste programma gewerkt. De eerste gesprekken met de VRT-bazen over zijn - toen nog - vage concept dateren van 2011, nog voor hij naast Tomas De Soete het gezicht werd van “Café Corsari”. “In televisieland moet je de wind in de zeilen hebben om een idee te kunnen uitwerken. Ik wilde na het einde van “Cafe Corsari” héél graag iets anders doen dan livetelevisie”, legt hij uit.

“Ik ben 6 jaar journaalanker geweest, en ik heb 6 seizoenen “Corsari” gedaan. Het leek me leuk om iets van nul te bedenken, het in de juiste vorm te kneden en af te werken en dan pas in de etalage te leggen. Zoals een bakker dat met zijn mooiste patisserie doet. Dit idee was al even aan het rijpen, voor de ruimte er was om aan het bakproces te beginnen. Maar mijn drang om specifiek het brede en warme Eén-publiek een inkijk te geven in menselijk gedrag, was zeer groot", benadrukt hij.

"Vergis je niet: als er geen kant-en-klaar Endemolformat op tafel ligt, dan is de stap van een idee naar een afgewerkte televisieaflevering zéér groot. De eerste opnames dateren van vorige lente, maar in totaal heeft het twee jaar geduurd om 8 volledige afleveringen uit alle ideeën en beelden te puren.”

Journalist wordt onderzoeker

Braeckman is niet enkel de bedenker van “Typisch mensen”, maar ook het gezicht en uithangbord. Hij krijgt daarbij versterking van sidekick Julie Van den Steen. Hoewel hij als presentator niet aan zijn proefstuk toe is, is Braeckman ervan overtuigd dat hij in dit format een andere kant van zichzelf kan laten zien. “Televisie maken is een ploegsport, maar hierin zit in alle aspecten héél veel Freek, meer dan ooit zelfs."

Mensen als proefkonijnen

Zijn vage idee doen uitgroeien tot een afgewerkt televisieprogramma: Braeckman vertelt met het enthousiasme van een kind dat hij heel erg heeft genoten van dat proces. “Als tvmaker leef je meer mee dan als presentator. Zeker in dit programma: in onze experimenten werden voorbijgangers vaak in de val gelokt. Als mensen daarin trappen, dan voelde ik tegelijk medelijden en puur plezier. Het was leuk om dat te beleven én te mogen uiten. Als journaalanker of talkshowhost ligt dat moeilijker”, zegt hij.

© Jokko

Dat hij wel héél betrokken was bij het bedenken van de reportages en experimenten, lacht hij. “Volgens sommige collega’s zat ik er irritant kort op”, zegt hij. “Ik haalde mijn inspiratie zowel uit dagelijkse dingen die ik opving maar ik heb ook honderden filmpjes over gedragsexperimenten bekeken. De meeste ideeën daaruit zijn al lopende ontstaan. Ik heb vorig jaar getraind voor een marathon en ik moest daarvoor 1.000 voorbereidingskilometers afwerken. Dat geeft je véél ruimte om na te denken en creatief of gek uit de hoek te komen”, lacht hij.

Alle experimenten werden gebundeld rond 8 grote thema’s, of wat Braeckman zelf “menselijke drijfveren” noemt. Per aflevering komt er één aan bod. “Dingen als groepsdruk, liefde of angst: ze bepalen ons doen en laten veel meer dan we zelf denken”, zegt hij daarover. Vooral een machtsexperiment met Vlaamse burgemeesters is hem bijgebleven.

Toekomst

Of dit de weg is die Braeckman in televisieland verder wil bewandelen, daarover blijft hij vaag. “Op een trouwfeest mag je nooit aan de bruidegom vragen wie de volgende bruid is, glimlacht hij. “Als ik de kans krijg om nog iets gelijkaardigs te maken op dezelfde manier, dan zeg ik zeker geen nee. Maar daar is het nog wat vroeg voor: eerst “Typisch mensen” afwerken en op het publiek loslaten. En hopen dat ze het leuk vinden. Of ik terugkeer naar de nieuwsdienst? Ik ken mijn weg daar zeker nog goed, blindelings zelfs (grijnst).”

Meest gelezen