"Team van Trump wist over onderzoek naar Flynn voor zijn aanstelling

Michael Flynn, de voormalige nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, zou aan Trumps transitieteam gemeld hebben dat er een onderzoek naar hem liep, omdat hij in het geheim als lobbyist had gewerkt voor Turkije. Hij deed dat nog vooraleer de president de eed aflegde in januari, aldus de krant New York Times op gezag van twee bronnen vertrouwd met het onderzoek. Trump besloot vervolgens om Flynn toch te benoemen.

Volgens New York Times bracht Flynns advocaat het team van Trump op de hoogte van het onderzoek op 4 januari. Dat betekent dat de president Flynn (foto boven) heeft aangenomen terwijl hij wist dat hij als lobbyist werkte. Nochtans komt de veiligheidsadviseur in contact met zeer gevoelige, geheime informatie.

Flynn nam uiteindelijk minder dan een maand na zijn aanstelling als adviseur ontslag, omdat hij foute informatie had gegeven aan vicepresident Mike Pence over zijn contacten met de Russische ambassadeur. Het ontslag volgde echter pas enige tijd nadat waarnemend minister van Justitie Sally Yates het Witte Huis had gewaarschuwd dat Flynn vatbaar was voor chantage door de Russen, verklaarde Yates eerder deze maand aan de Senaat.

Dinsdag raakte nog bekend dat president Trump aan de ontslagen FBI-baas James Comey gevraagd heeft om het onderzoek naar Flynn stop te zetten. Die onthulling was een van de redenen waarom gisteren een speciale aanklager werd aangesteld voor het onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen en de banden tussen het team van Trump en Moskou.

Beïnvloedde rol als lobbyist beslissing over operatie in Syrië?

Flynn verdiende met zijn activiteiten als lobbyist voor Turkije ruim een half miljoen dollar. Krantengroep McClatchy maakt de connectie tussen de bijverdienste en een van de beslissingen van Flynn.

De Obama-administratie zou het Trump-team geconsulteerd hebben over een plan om het IS-bolwerk Raqqa in Syrië te heroveren, met de hulp van Syrisch-Koerdische strijdkrachten. Omdat de operatie wellicht pas onder het bewind van Trump zou plaatsvinden, werden zou erbij betrokken. De operatie was niet naar de zin van Turkije omdat ze de macht van de Koerden zou kunnen vergroten.

Flynn zou de toenmalige nationale veiligheidsadviseur Susan Rice tien dagen voor de eedaflegging van Trump hebben hebben gezegd de boot af te houden, waardoor er uitstel kwam. Pas nadat Trump Flynn vanwege leugens over connecties met Moskou had ontslagen, keurde de president de operatie alsnog goed.

Reuters: "Minstens 18 contacten tussen Trump-campagne en Rusland"

Het persagentschap Reuters bericht vandaag dat Flynn en andere adviseurs van Trump in de laatste 7 maanden van de verkiezingscampagne minstens 18 niet officieel aangegeven contacten -telefoongesprekken en e-mails- hadden met Russische diplomaten en topfiguren binnen het Kremlin. Die conversaties maken deel uit van het lopende onderzoek naar het Rusland-schandaal.

6 van de 18 contacten zijn gesprekken tussen adviseurs van Trump, onder wie Flynn, en de Russische ambassadeur Sergej Kisljak. Dat hij gelogen had over zijn contacten met Kisljak was de reden voor het ontslag van Flynn. In de gesprekken zouden volgens Reuters niet meteen bewijzen zitten voor samenzwering tussen Rusland en de Trump-campagne, maar het feit dat er zoveel contacten waren -veel meer dan intussen officieel is toegegeven- voert de druk op Trump en zijn adviseurs nog op.

Meest gelezen