Amerikanen voeren luchtraid uit op konvooi Syrisch leger

De Amerikaanse luchtmacht heeft in het zuiden van Syrië aan de grens met Jordanië een konvooi van het Syrische regeringsleger aangevallen. Dat is in kringen van het Pentagon vernomen.

Het aangevallen konvooi zou niet geantwoord hebben op waarschuwingen om niet te dicht te komen bij een kamp  van rebellen die deel uitmaken van de internationale coalitie tegen IS. De rebellen zouden door de VS opgeleid worden.

Na het afvuren van waarschuwingsschoten werd effectief tot een luchtraid overgegaan. "Wij hebben niet het hele konvooi aangevallen, maar enkel enkele voertuigen die aan kop reden", zegt  een Amerikaanse militaire bron. "Het is niet zeker of het om Syrische troepen ging, maar in ieder geval om troepen die nauw met het Syrische regime samenwerken".

De raid heeft des te meer politiek belang omdat hij werd uitgevoerd in onlangs tot "desescalatiezones" of "veilige zones" uitgeroepen gebied. Zulke gebieden zijn voor de garantielanden Rusland, Iran en Turkije "no-flyzones".

Amerikaanse troepen onthouden zich in regel van aanvallen op troepen van het Syrische regime, met uitzondering van de aanval op een militaire luchtbasis die door het regime zou gebruikt zijn om een aanval met chemische wapens uit te voeren.

Meest gelezen