Antwerpen trekt geld uit voor overvolle OKAN-klassen

De stad Antwerpen trekt 2,5 miljoen euro extra uit voor de uitbreiding van de onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers. In Vlaanderen zitten momenteel 4.000 leerlingen in zo'n OKAN-klas. Een vierde daarvan zit op school in Antwerpen.
Verwendung weltweit, usage worldwide, Please check additional restrictions!, Bitte Einschränkungen der Handelsrechte beachten!

In OKAN-klassen leren anderstalige nieuwkomers Nederlands en worden ze voorbereid op het reguliere onderwijs. Basisscholen krijgen daarvoor extra middelen vanaf een bepaald aantal ingeschreven anderstalige nieuwkomers, bij secundaire scholen is er een beperkt aantal scholen met expertise op dat vlak die onthaalonderwijs en begeleiding mogen aanbieden.

De klassen in Antwerpen, die gespreid zijn over tien scholen, zitten overvol. Eén van de belangrijkste oorzaken is gezinshereniging. Heel veel migranten of vluchtelingen laten na verloop van tijd hun partner en kinderen overkomen naar ons land. "In de loop van dit schooljaar kwam de limiet steeds dichterbij en de scholen hebben dan telkens wel wat extra plaatsen kunnen creëren, maar dat eindigt ergens", zegt Antwerps onderwijsrapporteur vluchtelingen Pat Kussé.

Infrastructuur

En dus dringt een uitbreiding zich aan. "De problemen hebben voor het grootste deel te maken met de infrastructuur", zegt schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open VLD).

"Inzake expertise heeft Antwerpen meer dan voldoende ervaring, de leerkrachten zijn er. Maar op een bepaald ogenblik geraakt die infrastructuur vol en moeten wij dus op zoek naar bijkomende infrastructuur. Daarvoor heeft de stad een budget van 2,5 miljoen ter beschikking gesteld", zegt Marinower.

De stad kiest ervoor om de capaciteit van de OKAN-klassen in de huidige tien scholen te vergroten in plaats van het aantal scholen uit te breiden. Het extra geld gaat uitsluitend naar infrastructuur omdat het loon van de leerkrachten en de werkingsmiddelen automatisch van Vlaanderen komen, wanneer het aantal OKAN-leerlingen stijgt.

Nicolas Maeterlinck

Meest gelezen