Bernard Tapie moet 404 miljoen euro terugbetalen

De omstreden Franse zakenman Bernard Tapie moet definitief een schadevergoeding van 404 miljoen euro terugbetalen, die hem in 2008 was toegezegd. Dat heeft de hoogste Franse rechtbank beslist.

De zaak dateert van de jaren 90. Bij de verkoop van aandelen van de Duitse sportartikelenproducent Adidas voelde Tapie zich door de toenmalige staatsbank Crédit Lyonnais benadeeld. Uiteindelijk gaf een arbitragecomité gaf hem in 2008 gelijk en kende het Tapie de schadevergoeding toe.

Maar de Franse justitie rook onraad en draaide de beslissing terug. Eén van de leden van het arbitragecomité had banden met Tapie en zou de beslissing in diens voordeel hebben laten kantelen. De voormalige voorzitter van voetbalploeg Olympique de Marseille ging in cassatie tegen de uitspraak, maar de hoogste Franse rechtbank heeft nu geoordeeld dat Tapie het geld wel degelijk moet terugbetalen.

De zaak achtervolgt ook IMF-topvrouw Christine Lagarde al jarenlang. Als toenmalig minister van Economie gaf ze groen licht voor de arbitragebeslissing. In 2016 werd haar nalatigheid verweten door een Franse rechtbank, zonder dat haar evenwel een straf werd opgelegd.

Meest gelezen