Crèche waar kindermishandeling plaatsvond, moet tijdelijk de deuren sluiten

Na een nieuwe inspectie in de crèche waar een kinderverzorgster verschillende kindjes mishandeld zou hebben, heeft Kind en Gezin beslist om de twee vestigingen van de crèche, in Antwerpen en Schoten, tijdelijk te sluiten. De vergunning van het kinderdagverblijf wordt vanaf morgen geschorst.

Begin deze week was aan het licht gekomen dat een kinderverzorgster een baby ruw behandeld had en intussen is er bij het parket ook een tweede klacht binnengelopen. Kind en Gezin heeft gisteren een nieuwe inspectie laten uitvoeren in de crèche om uit te klaren hoe de mishandeling is kunnen gebeuren. 

De crèche werd al nauwgezet opgevolgd, omdat er in het verleden al wat problemen waren. Uit oude inspectieverslagen bleek immers dat er al eerder klachten over voeding, personeelsbeleid en hygiëne waren, maar "een risico op grensoverschrijdend gedrag werd nooit gerapporteerd", vertelde Leen Du Bois van Kind en Gezin gisteren aan VRT Nieuws. 

"Onderzoek maakt het veel kritieker om een en ander te realiseren"

Kind en Gezin heeft nu - na de nieuwe inspectie - beslist om de vergunning van de kinderopvang te schorsen. "Het gerechtelijk onderzoek naar aanleiding van het ernstige incident van grensoverschrijdend gedrag maakt het veel kritieker om een en ander te realiseren", klinkt het.

"De zorginspectie heeft vastgesteld dat een aantal tekortkomingen zijn weggewerkt, maar dat er toch een aantal tekortkomingen blijven", zegt Leen Dubois van Kind en Gezin. Bepaalde veiligheids- en kwaliteitsprocedures zouden beter op punt moeten worden gesteld, en Kind en Gezin vraagt ook een plan van aanpak voor de aansturing van de kindbegeleiders. "Samen met het ernstige incident en het feit dat andere ouders vragen hebben, heeft ons tot de beslissing doen overgaan om de opvang te schorsen."

De uitbaatster krijgt nu tot vrijdag 30 juni de tijd om een gedegen plan van aanpak inzake aansturing van de kindbegeleiders op te maken en de veiligheids- en kwaliteitsprocedures op punt te stellen. "Dat een crèche tijdelijk geschorst wordt, gebeurt niet dikwijls", erkent Leen Dubois. "Maar in dit geval primeert natuurlijk de kwaliteit van de opvang en het belang van de kinderen die er worden opgevangen."

"Bij negatief resultaat zal dit leiden tot opheffing van de vergunning door Kind en Gezin", klinkt het bij Kind en Gezin.

Tijdens de schorsing mogen geen kinderen opgevangen worden. Kind en Gezin zoekt vanaf vandaag samen met de lokale besturen een oplossing voor de kinderen die tijdelijk niet meer in de kinderdagverblijven terechtkunnen.

Wat gebeurde er voordien?

Het parket startte een onderzoek naar een 22-jarige kinderverzorgster nadat begin deze week ontdekt was dat ze een baby hard aangepakt had. Dat was ook op camerabeelden gezien. Bij het parket liep intussen ook een tweede klacht binnen en er zijn aanwijzingen dat er nog meer slachtoffertjes zijn. De kinderverzorgster werd op staande voet ontslagen. Ze werd in de loop van de week opgepakt, maar onder strikte voorwaarden weer vrijgelaten.

De uitbaatster zelf verklaarde gisteren via haar advocaten dat ze nooit iets verdachts opgemerkt had bij de kinderverzorgster. "Niemand had iets zien aankomen. Haar kleinkind gaat ook naar de crèche en werd verzorgd door de verzorgster in kwestie", zei haar advocaat gisteren op een persconferentie. Voorlopig wordt de uitbaatster behandeld als getuige of benadeelde persoon. 

Meest gelezen