Het societyhuwelijk van het jaar: waaraan mag u zich verwachten?

Met de inkt die in de Britse pers gevloeid is over het aanstaande huwelijk van de Britse Pippa Middleton (33) met James Matthews (41) lijkt het wel alsof het om een heus koninklijk huwelijk gaat. We worden zowaar platgeslagen met 101 geruchten over gasten, locaties, diëten en duizelingwekkende facturen. Maar wat kunnen we wel met zekerheid schrijven? Een overzicht van het societyhuwelijk van het jaar dat vandaag plaatsvindt. Kwestie van de bomen door het sprookjesbos te zien.
PA Wire/PA Images

1. In een 12e-eeuws kerkje zeggen ze "ja"

Het idyllische 12e-eeuws kerkje van Englefield is vanochtend de plaats waar het huwelijk wordt voltrokken. Het is niet ver gelegen van Bucklebury waar de Middletons opgroeiden. Een exact tijdstip is onduidelijk, wellicht om veiligheidsredenen. De plechtigheid gebeurt in intieme kring (let wel: 150 gasten staan op de lijst). Zus Kate Middleton en broer James Middleton zijn sowieso van de partij net als ouders Carole en Michael Middleton. Neefje George (3) en nichtje Charlotte (2) krijgen een hoofdrol in het verhaal, want zij spelen de bruidskinderen. Daarvoor stuurde Kensington Palace zelfs een persbericht uit.

2. Verwacht geen wederdienst van zus Kate

Kate zal Pippa niet helpen met haar sleep. Mocht Pippa al een sleep dragen. Met andere woorden: Kate is niet het bruidsmeisje, zoals Pippa dat zes jaar geleden was. Dat hoort niet voor een getrouwde vrouw, bovendien wil Kate niet met de aandacht lopen die de bruid verdient. Ze zal zich op de achtergrond houden en liet eerder al weten vooral de aanwezig kleine kinderen in het gareel te houden. Op een receptie in de tuinen van Buckingham Palace vorig weekend vertelde Kate aan de gasten "ik hoop dat George en Charlotte zich gedragen, want op die leeftijd weet je maar nooit". Snoepgoed kan alvast helpen. In december bleven het prinsje en het prinsesje tijdens de kerstviering in de kerk braaf. Ze kregen prompt een lolly als beloning.

3. Receptie in de tuin krijgt Belgisch tintje

Na de plechtigheid in de kerk trekt de huwelijksstoet richting Bucklebury, zo'n 10 kilometer verderop. Het feest wordt gegeven op het landgoed van Carole en Michael Middleton. Aangezien ze al 30 jaar een postorderbedrijf in feestartikelen hebben, zal alles tot in de puntjes verzorgd zijn. De weersvoorspellingen zijn echter minder gunstig: grijs weer en regen. Maar daar is een mouw aangepast: een gigantische glazen constructie prijkt in de tuin. Een soort van stijlvolle serre (inclusief tapijt, verlichting en beplanting) opgebouwd door het Belgische bedrijf PBI uit La Louvière. De zaakvoerders wensen echter discreet te blijven, maar ze bevestigen wel aan onze redactie dat ze het huwelijk van Pippa een handje helpen. Het anders rustige Bucklebury zal alvast overrompeld worden door de media (foto), zoals in 2010 bij de verloving van Kate en William. Het is niet uitgesloten dat er drones zullen worden ingezet om toch maar een glimp van de gasten op te vangen.

4. Over de "no ring, no bring"-regel gesproken

Prins Harry prijkt op de gastenlijst voor het feestje in Bucklebury. Dé vraag die onlosmakelijk daarmee verbonden is, en zelfs nog harder leeft dan de trouwjurk van Pippa: komt vriendin en actrice Meghan Markle (foto) mee? Geen idee. Britse royaltykenners houden het op de "no ring, no bring"-regel die vaak gehanteerd wordt in hogere kringen. Dat komt erop neer dat wie niet verloofd of getrouwd is, zijn vriend(in) gewoon niet meebrengt. De aanwezigheid van Meghan zou sowieso heel wat chaos veroorzaken en de focus van de pers verleggen als teken dat een verloving tussen de twee steeds duidelijker in de lucht hangt. Andere vraag die dan rijst, is of broer James zijn vriendin, tv-gezicht en actrice Donna Air (foto), mag meebrengen? James is drie jaar samen met de alleenstaande moeder, maar het stel is niet verloofd. Idem dito voor Spencer Matthews, realityster en broer van de bruidegom, die recent samen is met Vogue Williams.

5. James Matthews is de naam. Euh, wie?

Veel geruchten maar slechts één stabiele zekerheid aan het altaar: de bruidegom, de bij ons onbekende James Matthews. Matthews heeft in 2012 kort een relatie met Pippa. Het komt tot een breuk en Pippa verliest haar hart een tijdje aan effectenhandelaar Nico Jackson, om na drie jaar toch te kiezen voor Matthews. Na een jaar verloven ze zich tijdens een uitstapje naar Lake District.

Multimiljonair Matthews is een voormalig autocoureur, maakte naam in de wereld van de beleggingsfondsen en is momenteel topman bij de Eden Rock Capital Management Group. Zijn familie is eigenaar van het luxehotel Eden Rock op de Caraïben waar de Middletons graag op vakantie toeven. Net als Pippa is hij verslaafd aan sport, gaande van skiën tot wielrennen. Voor het goede doel fietsen ze samen van Londen naar Brighton in zes uur. 

Matthews is in zijn leven niet gespaard gebleven van verdriet. Als tiener verliest hij zijn oudere broer Michael (22) op de Mount Everest. Michael Matthews is de jongste Brit ooit die de bergtop haalde. De familie viert nog altijd zijn verjaardag.

Meest gelezen