Huurdersplatform: "Goedkoop huren steeds moeilijker"

De goedkoopste huurwoningen zijn in een paar jaar tijd bijna 9 procent duurder geworden. Dat zegt het Vlaams Huurdersplatform in de Mediahuis-kranten. De prijzen zijn nooit eerder zo sterk gestegen, goedkoop huren wordt steeds moeilijker.

De prijs van de goedkoopste huurwoningen steeg met bijna 9 procent, veel sneller dan de duurdere woningen, zegt het Vlaams Huurdersplatform. Maandelijks betekent dat een stijging van al gauw 31 euro, veel geld voor iemand die met weinig middelen moet rondkomen, zegt het Vlaams Huurdersplatform.

"De prijzen stijgen in het algemeen, we stellen nu vast dat dat vooral geval is in het onderste segment, de meer betaalbare woningen zeg maar. Het spel van vraag en aanbod is daar volledig uit evenwicht", zegt Joy Verstichele van het Vlaams Huurdersplatform in "De ochtend" op Radio 1. "De meer betaalbare woningen verdwijnen van de private huurmarkt, vooral de eengezinswoningen. Daarentegen zijn er heel wat nieuwbouwappartementen bij gekomen, die ook wat duurder zijn."

Gemiddeld betalen huurders in Vlaanderen 588 euro per maand. Toegespitst op het goedkoopste segment schommelt dat rond 520 euro. De afgelopen drie jaar zijn de huurprijzen in dat segment méér gestegen dan de levensduurte, zegt Verstichele. En dat baart het Vlaams Huurdersplatform veel zorgen.

"Het gaat de verkeerde kant uit"

De relatie tussen inkomen en huurprijs staat onder druk. Uit cijfers van 2013 weten we dat 1 op de 3 huurders, bijna 167.000 gezinnen, te weinig overhoudt aan het einde van de maand om menswaardig te leven.

"Als mensen nog meer huur moeten betalen, wordt het recht op wonen steeds moeilijker in te vullen. En niet alleen voor mensen met een laag inkomen. Meer dan de helft van de huurders op de privémarkt besteedt meer dan een derde van zijn inkomen aan huur. Dat gaat de slechte kant uit."

Bovendien zijn de meer betaalbare huurwoningen dikwijls ook de kwalitatief minder goede woningen die minder goed geïsoleerd zijn. Ze kosten dus ook meer aan energie. "Als kwaliteit en huurprijs evenredig met elkaar opgaan, zou je kunnen zeggen dat er een win-win is voor iedereen. Maar in de praktijk is dat niet het geval."

Het Huurdersplatform wil dat Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) meer sociale huurwoningen bij bouwt, meer huursubsidies toekent en dat verhuurders fiscaal stimuleert om goedkopere woningen aan te bieden.

Meest gelezen