Ian Buruma wordt hoofdredacteur van The New York Review

Ian Buruma wordt hoofdredacteur van The New York Review of Books. De van origine Nederlandse journalist, schrijver, sinoloog en kenner van de Japanse cinema volgt Robert B. Silver op, die onlangs overleed.
©Pako MERA/Opale/Leemage

Buruma (65), in 2008 winnaar van de Erasmusprijs, levert al sinds 1985 bijdragen aan het gezaghebbende magazine, dat om de week verschijnt.

Buruma , zoon van een Nederlandse vader en een, Joods-Engelse moeder (een zuster van regisseur John Schlesinger), staat bekend om zijn grote eruditie. Sinds 2003 is hij hoogleraar democratie, mensenrechten en journalistiek aan het Bard College in New York.

In 2004 kreeg hij een eredoctoraat van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij schreef in 2006 het boek "Moord in Amsterdam", over de moord op Theo van Gogh en de grenzen van de tolerantie. In 2008 won Buruma de Erasmusprijs, een prijs van 150.000 euro voor mensen die een voor Europa belangrijke bijdrage hebben geleverd op cultureel, sociaal of sociaalwetenschappelijk terrein.

In The New York Review of Books staan doortimmerde artikels over Amerikaanse fictie, poëzie, kunst, politiek, wetenschap en geschiedenis van gerenommeerde auteurs als Susan Sontag, Norman Mailer, Gore Vidal en - meer recent - Joan Didion, Zadie Smith en Darryl Pinckney.

Meest gelezen