Omkoopschandaal heeft grote gevolgen voor Braziliaanse beurs

In Brazilië heeft het corruptieschandaal waarin president Michel Temer betrokken is, grote gevolgen voor de financiële markten. De handel op de beurs is geschorst, en de koers van de Braziliaanse real staat sterk onder druk.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De aandelenmarkt in São Paulo is bij de opening hard onderuitgegaan De hoofdindex van de Bovespa, zoals de beurs van São Paulo heet, kelderde liefst 10 procent. Daardoor werd de handel automatisch met een half uur stilgelegd.

Staatsgecontroleerde bedrijven als Cemig en Petrobras verloren respectievelijk 42 en 19 procent van hun waarde. De bankaandelen doken bijna 20 procent lager.

De handel in de real was ook al gestopt, nadat de munt in korte tijd 6 procent in waarde was gedaald ten opzichte van de dollar.

Het beleid van Temer (foto) om de diepe economische crisis en hoge overheidstekorten aan te pakken, bracht het afgelopen jaar juist relatieve rust op de Braziliaanse financiële markten. De beschuldigingen aan zijn adres komen daarom des te harder aan op de beursvloer.

Meest gelezen