Oud-FBI-baas aangesteld als speciale aanklager in Rusland-onderzoek

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een speciale aanklager benoemd om het onderzoek te leiden naar de mogelijke banden tussen de Trump-campagne en Rusland. Het gaat om Robert Mueller, die FBI-baas was van 2001 tot 2013. President Trump zegt dat hij er vertrouwen in heeft dat het onderzoek zal aantonen dat er geen sprake is van een samenzwering.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

De Democraten vroegen al langer om een speciale aanklager aan te stellen in de zaak, die Trump in steeds nauwere schoentjes brengt. Maar de Republikeinen hielden de boot af. Tot nu dus.

"Mijn beslissing betekent niet dat ik denk dat er misdaden werden gepleegd of dat een vervolging nodig is", zegt de adjunct-minister van Justitie Rod Rosenstein in een persbericht. "Het algemeen belang, vanwege de unieke omstandigheden, vereist dat ik dit onderzoek onder de autoriteit van een persoon plaats die een graad van onafhankelijkheid bezit tegenover de normale commandoketen."

De afgelopen week werd de druk om een speciale aanklager aan te stellen opgevoerd, na het ontslag van FBI-baas James Comey (die tot voor kort het onderzoek leidde), de onthullingen dat Trump geheime informatie zou hebben doorgegeven aan de Russische minister van Buitenlandse Zaken én het nieuws dat Trump gevraagd zou hebben aan Comey om het onderzoek naar zijn voormalige nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn stop te zetten.

Wat kan Mueller doen?

De 72-jarige Mueller heeft nu 60 dagen om een begroting op te stellen voor de middelen die hij nodig heeft voor zijn onderzoek, een budget dat moet worden goedgekeurd door adjunct-minister Rosenstein. Minister van Justitie Jeff Sessions blijft afzijdig omdat hij zelf betrokken partij is door zijn contacten met de Russische ambassadeur.

De voormalige baas van de FBI, de voorganger van de ontslagen James Comey, krijgt heel wat ruimte en bevoegdheden om zijn onderzoek te voeren. Hij kan zelf onderzoeksdaden stellen, hij kan mensen oproepen en hij kan bewijsmateriaal opvragen. Mueller kan uiteindelijk ook beslissen of er vervolging nodig is. Hij blijft wel onder het ministerie van Justitie vallen en is dus niet volledig onafhankelijk van de Trump-administratie.

Overigens blijven ook de hoorzittingen in de Senaat en in het Huis van Afgevaardigden over de Rusland-affaire doorgaan.

Trump: "Kwestie zal snel opgelost zijn"

Zowel Democraten als Republikeinen reageren tevreden op de aanstelling van Mueller en prijzen zijn verdiensten. Het Witte Huis heeft altijd gezegd dat een speciale aanklager niet nodig is en dat het Rusland-verhaal "fake news" is, maar president Trump reageert in een persbericht toch vrij kalm op het nieuws.

"Ik kijk ernaar uit dat deze kwestie snel opgelost zal zijn. Intussen zal ik blijven vechten voor het volk en de zaken die belangrijk zijn voor de toekomst van ons land. Zoals ik al verschillende keren heb gezegd, zal een diepgaand onderzoek bevestigen wat we al weten, dat er geen geheime verstandhouding was tussen mijn campagne en welke buitenlandse entiteit dan ook."

Wie is speciale aanklager Robert Mueller? Deze korte video stelt hem aan u voor

Meest gelezen