Parket eist 18 maanden cel voor Chinezen die koffers vol zeepaardjes smokkelden

Het parket vraagt strenge straffen voor drie Chinezen die vorige maand op de luchthaven van Zaventem betrapt werden met meer dan 2.000 gedroogde zeepaardjes.

18 maanden cel. Zoveel vraagt het parket van Halle-Vilvoorde voor het trio dat de zeepaardjes - een bedreigde diersoort - gesmokkeld heeft. "Het gaat om ernstige feiten die schade toebrengen aan de biodiversiteit", klonk het bij de aanklager. "Smokkelaars zijn uit op geldgewin en enkel strenge straffen kunnen een halt toeroepen aan deze praktijken."

"Beklaagden van geen kwaad bewust"

De verdediging wierp echter op dat de beklaagden zich van geen kwaad bewust waren. "De drie mannen hebben twee jaar lang gewerkt op vissersboten van een Chinees bedrijf in Sierra Leone in Afrika. De zeepaardjes kwamen in de netten terecht en werden nadien gedroogd. Omdat de Afrikanen er niets mee doen, mochten de Chinezen de zeepaardjes houden. Gedurende twee jaar hebben ze die zeepaardjes verzameld, vandaar dat ze er meer dan 2.000 hadden", verklaarde een van de advocaten. 

De verdediging vroeg op het proces de vrijspraak, omdat de Chinezen niet wisten dat ze iets fout deden. "Ze wisten niet dat het illegaal was om zeepaardjes mee te nemen en in China is het een heel normale zaak om zeepaardjes te eten. Ze worden vooral als medicijn tegen rugklachten en andere kwaaltjes gebruikt. De kans op recidive is onbestaande. Ze weten nu dat ze fout waren en daar dient het strafrecht toch voor? Een celstraf van 18 maanden is veel te zwaar. Die mannen willen gewoon naar huis naar hun vrouw en kind."

Parket: "Weinig geloofwaardig dat ze de zeepaardjes niet wilden verkopen"

Het parket benadrukte op de zitting dat de zeepaardjes zo’n 20.000 euro waard zijn op de zwarte markt. "Het is dan ook weinig geloofwaardig dat ze die niet wilden verkopen en enkel zouden uitdelen aan vrienden en familie."

Het vonnis valt op 8 juni. 

Meest gelezen