Pippa Middleton is best méér dan een stel welgevormde billen

Philippa Charlotte Middleton, een nobele onbekende tot 29 april 2011. Op die dag ziet de wereld haar strak achterwerk op het internet en op televisie passeren als ze als bruidsmeisje haar zus Catherine volgt naar het altaar van Westminster Abbey. Tuurlijk is een vrouw meer dan een stel welgevormde billen. Wie is Pippa eigenlijk? Wist u dat ze bijvoorbeeld Engelse literatuur in Edinburgh heeft gestudeerd? En wat heeft ze zoal gepresteerd ná het huwelijk van haar zus?

Pippa Middleton wordt geboren op 6 september 1983 als middelste kind in een gezin van drie. Zus Catherine "Kate" is de oudste en broer James de jongste. Moeder Carole stamt af van een arme en analfabete mijnwerkersfamilie uit Durham. Ze weet zich op te werken tot stewardess. Pippa's vader komt uit een familie vol advocaten en wordt piloot. Het wordt het klassieke, romantische verhaal van de piloot en de stewardess. Samen stampen ze in de jaren 80 een postorderbedrijf (Party Pieces) in feestartikelen uit de grond.

Die zaak is erg succesvol en maakt dat de zussen Pippa en Kate naar de exclusieve kostschool Marlborough in Wiltshire kunnen. Ze groeien uit tot zelfverzekerde en elegante vrouwen. "Het waren mooie meiden en de meiden van de lange benen", verwoordt een oud-klasgenoot het. De kinderen groeien op in de familiewoning in Bradfield Southend en het gezin kan zich in 1995 een heus landgoed in Bucklebury in Berkshire veroorloven.

Terwijl Kate kiest voor kunstgeschiedenis aan de universiteit St Andrews, focust Pippa zich aan de universiteit van Edinburgh op Engelse literatuur. Ze heeft het diploma op zak, maar kiest toch voor een baan als organisatrice in het bedrijf van ma en pa. De zussen zijn als het ware vergroeid met feestartikelen: door de jaren heen poseren ze meer dan eens voor de catalogus en het is Pippa die achter de opbouw van de website zit.

Tot 400 foto's per dag: "Ik heb een olifantenhuid gekweekt"

Het leven kabbelt voort en Pippa geniet van een vrij anoniem leven. Bij haar zus is het net het tegenovergestelde: van zodra de Britse pers lucht heeft van haar relatie met de Britse prins-troonopvolger William, is Kate opgejaagd wild. In 2011 komt het tot een prinselijk huwelijk en Pippa wordt gevraagd als bruidsmeisje. De sleep van de bruidsjurk dragen, betekent meteen het einde van alle anonimiteit. Haar strak achterwerk valt op, krijgt zelfs een eigen website met meer dan een miljoen nieuwsgierige surfers. Pippa's leven wordt plots onder een vergrootglas gehouden. "Ik sta perplex en begrijp het nog altijd niet", laat Pippa zich vijf jaar later in een interview ontvallen.

De media-aandacht eist zijn tol. Pippa mag haar voet niet buiten zetten of paparazzi hebben het gezien. In 2012 is het zo erg dat een 10-tal paparazzi aan haar deur kampeert. "Goed voor dagelijks 300 tot 400 foto's", kopt persagentschap Reuters. Pippa beschikt niet over de nodige lijfwachten, zoals Kate, en is een makkelijk doelwit. "Het is vrij hard om er mee om te gaan. Journalisten die zich verstoppen achter auto's en met hun camera's voor mij springen... Het is best zenuwslopend. Ik heb een dikke olifantenhuid moeten kweken", vertelt Pippa.

Gewiekste zakenvrouw, helaas niet altijd reden tot feestvieren

Haar vergelijken met Ivanka Trump is een brug te ver, maar ook Pippa is een alerte en geduchte zakenvrouw. Het bedrijfje van de Middletons stelt intussen meer dan 40 mensen te werk en voert 40.000 bestellingen per week uit. Pippa probeert op de hype te surfen en brengt in 2012 "Celebrate" uit, een dik boek met creatieve feesttips. Bij de voorstelling ervan laat ze zich opvallen in vier verschillende outfits.

Toch kan het boek niet bekoren. De verkoop flopt grandioos. "Banale tips, te voor de hand liggend", klinken de kritieken. Pippa bijt van zich af in de krant The Telegraph: "Ik had een boek kunnen schrijven over extravagante feesten, ik heb niet voor niets drie jaar ervaring bij een evenementenbedrijf. Maar ik wilde liever iets maken wat binnen ieders bereik lig." Het voorstel van zender NBC kort daarop om een kookprogramma te presenteren, laat ze wijselijk liggen.

Toch geeft Pippa niet op. In 2016 gooit ze het over een andere boeg met het boek "Heartfelt" waarin honderd "makkelijke recepten voor een gezond hart" staan. Voor de recepten laat Pippa zich bijstaan door diëtisten, wordt er strikt gelet op zout en suiker, gaat ze te rade bij topsporters zoals Roger Federer en probeert ze - naar eigen zeggen - 80 procent van de recepten zelf uit. Proefkonijnen van dienst zijn Kate en schoonbroer William aan tafel. De opbrengst van het boek gaat naar de British Heart Foundation. Deze keer is er bitter weinig kritiek.

Naar aanleiding van het boek legt ze haar hart bloot aan de Daily Mail. Ze wil het beeld bijsturen dat de wereld van haar heeft. "Men beschouwt me als iemand met privileges. Dat ik dus helemaal niet werk, dat ik voortdurend in hogere kringen vertoef. Dat ik een feestmeisje ben zonder enige inhoud. De realiteit is helemaal anders."

Meest gelezen