Politie Amsterdam wil hoofddoek toestaan bij uniform

Het Amsterdamse politiekorps overweegt een hoofddoek toe te staan als onderdeel van het officiële politie-uniform. In onder meer Groot-Brittannië en de Verenigde Staten is het al mogelijk. De politie hoopt zo meer allochtone agentes te werven. Dat meldt het Algemeen Dagblad (AD).
Britse agente met hoofddoek

De Amsterdamse politie denkt erover na om het verbod in de hoofdstad van tafel te vegen, want momenteel mogen de agenten in Nederland geen geloofsuitingen, zoals een kruisje of een hoofddoek, dragen.

De Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg wil dat de helft van de nieuwe agenten in de toekomst een buitenlandse achtergrond heeft, zodat het korps meer een afspiegeling is van de Amsterdamse maatschappij. In de Nederlandse hoofdstad heeft nu maar 18 procent van de agenten een niet-Nederlandse achtergrond. Aalbersberg vindt dat te weinig.

"Amsterdam verandert qua samenstelling”, zegt Aalbersberg aan het Algemeen Dagblad. "Ik vind dat het een onderwerp van debat moet zijn. Dat moet je niet alleen zelf vinden, daar moet je ook de burgers bij betrekken."

In andere landen is het volstrekt normaal dat agenten een hoofddoekje dragen, zegt de politiechef. "Er is een groot verschil tussen de Angelsaksische landen en de andere Europese landen. In landen als Amerika, Canada, Engeland, Australië, Ierland en Singapore kennen ze al verschillende vormen. Maar als je kijkt naar Frankrijk, Duitsland, Nederland en Scandinavische landen nog niet.”

Advies van PvdA-politica Fatima Elatik

Politiechef Aalbersberg laat zich adviseren door voormalig PvdA-politica Fatima Elatik, die zelf ook een hoofddoek draagt. Sinds anderhalf jaar wordt zij door de Amsterdamse politietop ingehuurd als directeur diversiteit. "Ze kan haarfijn uitleggen waar de echte spanning zit’’, meent Aalbersberg.

In 2011 introduceerde het kabinet-Rutte I een gedragscode waarin werd vastgelegd dat ‘het dragen van religieuze symbolen niet strookt met de neutraliteit van de politie’. VVD en CDA, die destijds een kabinet vormden met gedoogsteun van de PVV, hadden in het regeerakkoord al vastgelegd dat een hoofddoek bij de politie verboden zou worden.

Meest gelezen