Soundgarden-frontman Chris Cornell (52) overleden

Rocker en frontman van Soundgarden Chris Cornell (52) is onverwacht overleden. Dat meldt zijn management aan AP. In een korte verklaring laat een agent weten dat hij afgelopen nacht gestorven is, na een concert in Detroit. Cornell was samen met Eddie Vedder (Pearl Jam) en Kurt Cobain (Nirvana) een belangrijke voortrekker in het grungegenre.

Cornell verwierf faam met Soundgarden en supergroep Audioslave en is een vroege pionier in het grungegenre, eind jaren 80. Hij was momenteel op tournee en speelde gisterenavond zelfs nog een concert met zijn band in Detroit, zegt Brian Bumbery aan AP. Zijn familie en entourage zijn in shock door zijn "plotse en onverwachte dood", aldus nog Bumbery.

De familie van Cornell vraagt om hun privacy te respecteren. Intussen is het onderzoek naar zijn doodsoorzaak geopend. Vreemd genoeg werd Cornell eerder deze week al dood verklaard op het internet, maar dat bericht bleek een hoax te zijn. Zijn management ontkrachtte toen de geruchten met de mededeling dat Cornell "gezond en wel" was.

Cornell was niet enkel een gedreven en veelgevraagd muzikant. Hij zette zich met zijn eigen Chris en Vicky Cornell Foundation in voor kinderen die het slachtoffer worden van misbruik, thuisloos worden of in armoede belanden. 

Icoon van de grunge

Soundgarden was vooral in de jaren 90 een populaire rockgroep. In die tijd was de band een van de voortrekkers in de grungescene in de Amerikaanse stad Seattle. In de loop van hun carrière verkocht de band meer dan 20 miljoen albums en wonnen ze twee Grammy's.

In 1997 gingen de leden van Soundgarden even hun eigen weg, voor ze elkaar weer vonden in 2010 voor een reünie. Begin jaren 2000 ging het niet al te best met Cornell. Hij werd toen een tijdje in een afkickcentrum opgenomen. Na de tijdelijke split van Soundgarden ging Cornell een tijdje solo. Hij bracht 4 studioalbums en een livealbum uit.

In 2001 sloot zich aan bij de supergroep Audioslave. Die groep bestond - naast Cornell -  uit drie voormalige leden van Rage against the machine. Audioslave bracht op zes jaar tijd drie albums uit. In 2005 speelden ze een gesmaakt concert op Rock Werchter. In 2007 zette Audioslave er een punt achter.

Bij het brede publiek is Cornell misschien het bekendst van zijn themanummer voor de James Bond-film "Casino Royale". Hij produceerde het nummer in 2006 samen met de Amerikaanse producer Timbaland.

Een leven met veel ups and downs

Chris Cornell heeft tijdens zijn leven heel wat demonen te bekampen gekregen. "Van mijn tienerjaren tot toen ik eind de jaren dertig was kampte ik met een alcoholprobleem. Toen zocht ik hulp in een afkickkliniek", aldus Cornell in een interview met The Mirror.

Nadat hij zijn afkickprogramma volbracht had, vertrok hij onmiddellijk met Audioslave op wereldtournee. "Ik heb toen veel geluk gehad. De meest mensen in zo een situatie moeten hun leven opnieuw op de rails krijgen, maar mij werd het als het ware in de schoot geworpen. Dat heb ik niet voor vanzelfsprekend genomen."

De zanger van Soundgarden heeft in 2004 een moeizame echtscheiding van zijn eerste vrouw Susan Silver te verwerken gekregen. Ze vochten vier jaar lang een bittere echtscheidingsstrijd uit. Via zijn website meldde Cornell in 2008 dat hij eindelijk zijn collectie gitaren teruggekregen had na een juridische strijd van vier jaar.

Tot op de dag van vandaag was Cornell getrouwd met zijn tweede echtgenote Vicky Karayiannis. Met zijn eerste vrouw had hij een dochter, met Karayiannis kreeg hij een dochter en een zoon.

Meest gelezen