Temer kan tweede Braziliaanse president in één jaar worden die afgezet wordt

In Brazilië komt er een gerechtelijk onderzoek naar president Michel Temer, die verdacht wordt van betrokkenheid in een uitgebreide corruptiezaak. Het hooggerechtshof heeft daarvoor zijn goedkeuring gegeven. Temer zou de tweede president in nauwelijks een jaar tijd kunnen zijn die afgezet wordt.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Het onderzoek wordt gebaseerd op bekentenissen van een bedrijfsleider die geluidsopnames maakte van een ontmoeting met Temer. Op de tape is te horen dat de president ermee akkoord gaat om smeergeld te betalen aan gewezen parlementsvoorzitter Cunha in ruil voor diens zwijgen.

Cunha, die momenteel een celstraf van 15 jaar uitzit wegens corruptie, was de drijvende kracht achter de afzetting van Temers voorganger Dilma Rousseff.

Nu het hooggerechtshof een onderzoek naar hem gelast, hangt ook het mandaat van president Temer aan een zijden draadje. Toch verklaarde hij, ondanks de bewijslast, dat hij onschuldig is en geen ontslag zal nemen.

Ook senator in nauwe schoentjes

Naast Temer is ook een andere politicus in opspraak gekomen. De centrumrechtse politicus Aécio Neves, in 2014 nog kandidaat voor de presidentsverkiezingen, is voorlopig zijn zitje als senator kwijt omdat ook van hem belastende opnames zouden bestaan, waarin hij voor ruim een half miljoen euro smeergeld vraagt aan een zakenman.

Van beide opnames wordt melding gemaakt in de krant O Globo, die de smeergeldaffaire aan het licht bracht. Journalist Lauro Jardim zegt dat hij de opnames van Temer en Neves niet zelf heeft gehoord, maar wel "een zeer uitgebreide beschrijving heeft ontvangen" van wat er gezegd werd. De opnames zouden in handen zijn van het gerecht.

Vanochtend zijn in Brasilia, Rio de Janeiro en Belo Horizonte huiszoekingen gebeurd, waarbij verschillende eigendommen van Aécio Neves werden geviseerd. Zijn zus werd in Belo Horizonte ondervraagd door speurders. Er zou een aanhoudingsbevel tegen de senator zijn uitgevaardigd. (lees verder onder de foto)

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Pure paniek op de beurs

De zware politieke crisis in Brazilië komt bovenop de recessie waar het land al twee jaar onder gebukt gaat en die de werkloosheidsgraad heeft doen toenemen tot 14 procent.

President Temer werkte aan een reeks harde besparingsmaatregelen. Dat zorgde aanvankelijk voor vertrouwen op de financiële markten, maar dat vertrouwen is nu helemaal zoek. Op de Braziliaanse beurs heerste vandaag pure paniek.

Meest gelezen