Theresa May wil migrantenbeleid nog verscherpen

De Britse premier Theresa May heeft haar migrantenbeleid nog wat verscherpt. Dat blijkt uit het verkiezingsprogramma van de conservatieven, dat vandaag is voorgesteld in de Engelse stad Halifax. Voor hoger opgeleid personeel dat niet uit de EU komt, zullen bedrijven dieper in de buidel moeten tasten. Niet-EU-buitenlanders zullen ook meer moeten betalen voor diensten van de nationale gezondheidsdienst NHS.

Vorige maand voerde Groot-Brittannië de Immigration Skills Charge ingevoerd, een overheidsbelasting voor de tewerkstelling van hoger opgeleide mensen uit niet-EU-landen, die jaarlijks 1.000 pond (ongeveer 1.166 euro) bedraagt. De conservatieven willen dat bedrag nu verdubbelen. De inkomsten moeten gaan naar de scholing van Britse arbeidskrachten.

May wil het totaal aantal migranten aanzienlijk verminderen en het vrije verkeer van EU-buitenlanders terugdraaien. Het migratiesurplus, het verschil tussen immigratie en emigratie, moet jaarlijks onder de 100.000 buitenlanders dalen. Nu staat de teller op 273.000. "Een te snelle en te hoge immigratie belemmert de opbouw van een samenleving die kan standhouden", zei May. In Groot-Brittannië wonen 3,2 miljoen EU-buitenlanders, in de eerste plaats Polen.

"Grootste uitdaging van de voorbije zes decennia"

De komende vijf jaar worden voor Groot-Brittannië de grootste uitdaging van de voorbije zes decennia, zegt May. Ze verwijt Jeremy Corbyn, haar tegenstander bij Labour, dat in diens begroting een gat gaapt van 58 miljard pond.

De Britten trekken op 8 juni naar de stembus. Met de vervroegde verkiezingen wil premier May meer steun verwerven voor de brexit-onderhandelingen met Brussel. De conservatieven liggen in de peilingen mijlenver voor op de centrumlinkse Labour Party uit de oppositie.

Meest gelezen