Trump: "Dit is de grootste heksenjacht op een politicus in de Amerikaanse geschiedenis"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gereageerd op de aanstelling van de speciale aanklager Robert Mueller om te onderzoeken of de Russen zich hebben gemengd in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In een tweet noemt hij het "de grootste heksenjacht op een politicus in de Amerikaanse geschiedenis".

Vanmorgen benoemde het Amerikaanse ministerie van Justitie de speciale aanklager Robert Mueller om het onderzoek te leiden naar de mogelijke banden tussen de Trump-campagne en Rusland.

De man was baas van de FBI van 2001 tot 2013. De voorganger van de ontslagen James Comey krijgt heel wat ruimte en bevoegdheden om zijn onderzoek te voeren. Hij kan zelf onderzoeksdaden stellen, mensen oproepen en bewijsmateriaal opvragen. Mueller kan uiteindelijk ook beslissen of vervolging nodig is. Hij blijft wel onder het ministerie van Justitie vallen en is dus niet volledig onafhankelijk van de Trump-administratie.

Trump heeft via Twitter uitgehaald naar de aanstelling van een speciale aanklager. Hij noemt het "de grootste heksenjacht op een politicus in de Amerikaanse geschiedenis".

Gisteren liet hij zich in een toespraak al soortgelijke woorden ontvallen. "Geen enkele politicus in de geschiedenis, en dat zeg ik met de grootste overtuiging, is ooit slechter of onrechtvaardiger behandeld", klonk het dan. "Je mag de criticasters niet in de weg van je dromen laten staan.... Ik denk dat we net daarom gewonnen hebben. Tegenstand maakt je sterker. Geef niet op... En hoe meer vastberaden je strijdt, hoe meer tegenstand je zult tegenkomen."

(lees verder onder de video)

In een eerder bericht dat Trump vandaag tweette, beklaagt hij zich erover dat er "met al de illegale handelingen die plaatsvonden tijdens de campagne van Clinton en de Obama-administratie er nooit een speciale raad is aangesteld". Welke "illegale handelingen" hij bedoelt, laat de president in het midden. In de tweet stond ook een schrijffout: "councel", in plaats van "counsel". Maar die tweet werd later verwijderd en vervangen door een nieuwe waarin de spelfout verbeterd was.

In een officiële mededeling vanuit het Witte Huis gaf Trump gisteravond al te kennen "dat een diepgravend onderzoek alleen zou blootleggen wat al geweten is, namelijk dat er geen geheime verstandhouding was tussen zijn campagne en een buitenlandse entiteit".

"Ik kijk er naar uit dat men snel tot dit besluit zal komen. Intussen zal ik niet stoppen met vechten voor de mensen en de zaken die het belangrijkste zijn voor de toekomst van ons land", besloot hij.

Meest gelezen