Zal Trump de hand schudden van Bashir op de top in Saudi-Arabië?

Wanneer de Amerikaanse president Donald Trump dit weekend moslimleiders toespreekt in de Saudische hoofdstad Riyad, zal daar de schaduw over hangen van Omar Al Bashir. De Soedanese president is uitgenodigd op de top, en volgens Soedanese kranten wil hij ook zeker komen. Bashir wordt sinds 2009 gezocht door het Internationaal Strafhof in Den Haag, voor volkenmoord en oorlogsmisdaden tegen opstandelingen in de provincie Darfoer.

In Darfoer zijn het voorbije decennium naar schatting 300.000 doden gevallen en meer dan 2,5 miljoen inwoners (Fur, Masalit en Zaghawa) gevlucht. Zelf heeft Bashir die beschuldigingen altijd afgewimpeld, hij noemt het Internationaal Strafhof in Den Haag een "politiek middel" tegen Soedan en hij is blijven rondreizen, ondanks protest van mensenrechtenactivisten en westerse landen.

Tijdens een bezoek aan Zuid-Afrika in 2015 werd hij bijna gearresteerd, maar president Zuma stak daar toen een stokje voor en Bashir kon ongestraft ontkomen.

VS blaast warm en koud

De Verenigde Staten hebben een dubbelzinnige houding ten opzichte van het Internationaal Strafhof. Ze erkennen het niet, maar roepen leden op om hun verplichtingen na te komen. Zo reageerde Washington ontgoocheld toen Zuid-Afrika in 2015 weigerde om Bashir uit te leveren.

Soedan staat ook op de lijst van moslimlanden waartegen president Trump na zijn aanstelling een inreisverbod wilde instellen. Officieel is het land nog altijd een sponsor van moslimterrorisme. Toch lijken de Verenigde Staten het belang van Soedan als regionale grootmacht stilaan te laten voorgaan op zijn belabberde mensenrechtenimago.

De vorige president van de VS Barack Obama beloofde in januari de 20 jaar oude economische en financiële sancties op te heffen, op voorwaarde dat Soedan de mensenrechtensituatie zou verbeteren. De evaluatie gebeurt op 12 juli en dus wil Soedan er alles aan doen om zijn imago op tijd op te poetsen.

Nieuw blazoen...

De Soedanese regering hoopt daarom vurig dat er een ontmoeting komt tussen Trump en Bashir, zegt minister van Buitenlandse Zaken Ibrahim Ghandour, die uitkijkt naar "een normalisering van de relatie met de VS". Soedan ziet de top ook als een kans om zich als bondgenoot van Saudi-Arabië in de schijnwerper te plaatsen, in de strijd in Jemen.

Bovendien, dat is het belangrijkste argument, hoopt Soedan later dit jaar lid te worden van de Wereldhandelsorganisatie en zijn economie grondig te hervormen. De oliewinsten zijn verminderd sinds de afscheuring van Zuid-Soedan, en de economie draait voor het overige vooral op goud, Arabische gom en landbouw.

... of gerechtigheid

Maar de Amerikanen zitten verveeld met de situatie, zeker nu de geruchtenmolen begint te draaien. Diplomaten in de Soedanese hoofdstad Khartoem hebben al een mededeling uitgestuurd: "Wij zijn tegen uitnodigingen en steun aan een bezoek van al wie door het Internationaal Strafhof wordt gezocht, president Bashir inbegrepen". President Trump is gewaarschuwd.

Een groepsfoto met Bashir zou hem al even zuur kunnen opbreken als oud-minister John Kerry, die in 2015 in Egypte nog maar in de buurt stond van de Soedanese president. Maar een handdruk voor de camera’s zal zonder twijfel een vuurwerk aan negatieve reacties uitlokken.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch laat er geen twijfel over bestaan: "Elk contact van president Trump met Bashir zou een vreselijk signaal zijn voor de slachtoffers van de misdaden en iedereen doen afvragen of de VS wel gerechtigheid wil."

AP2011

Meest gelezen