"Kraftwerk maakte veertig jaar geleden al de muziek van de 21e eeuw"

Marcel Vanthilt kijkt uit naar de concertreeks van Kraftwerk in Antwerpen. Zelf gaat hij zondag naar het concert met het album "The man-machine" kijken. De Duitse elektropioniers staan van zaterdag tot dinsdag acht keer op het podium van de Elisabethzaal om hun acht studioalbums te spelen met een grote 3D-show.

De Duitse elektroband Kraftwerk strijkt de komende dagen neer in Antwerpen voor het Belgische luik van hun "The Catalogue 1 2 3 4 5 6 7 8"-tournee. Daarin brengen ze telkens acht optredens in een chronologische ontdekkingstocht doorheen de acht albums uit hun repertoire.

Marcel Vanthilt is een fan van het eerste uur en gaat zondag naar de opvoering van "The man-machine" uit 1978 kijken. "In de volle punkperiode met gitaargeweld en wild gebrul werd er ook een atypisch album gedraaid en dat was "The man-machine" van Kraftwerk. "We are the robots" en "The model" waren grote hits", aldus Vanthilt in "De wereld vandaag".

De zanger van Arbeid Adelt heeft Kraftwerk eind de jaren 70 enkele keren aan het werk gezien. "Dat waren bijzonder saaie optredens, omdat ze de robotica en de zogezegde ongevoeligheid van hun muziek doortrokken op het podium. De shows die ze vandaag spelen, zijn indrukwekkende 3D-spektakels", zegt Vanthilt.

Kraftwerk wordt volgens Vanthilt met recht en rede omschreven als de pioniers van de elektronische muziek. "Je had in de jaren zeventig wel al de Moog synthesizers, maar Kraftwerk heeft zelf zijn muziek uitgevonden. Ze hebben de technologie verheven tot kunst. Daar waren ze de eerste mee en dat is baanbrekend. De groep maakte 40 jaar geleden al de muziek van de 21e eeuw."

Kraftwerk werd in 1970 opgericht door Ralf Hütter en Florian Schneider in Düsseldorf. Acht jaar geleden stapte Schneider op uit de band. Hütter is de komende dagen wel van de partij in de Elisabethzaal in Antwerpen, samen met drie andere muzikanten.

De acht concerten zijn uitverkocht

"Autobahn" (1974) - zaterdag 20 mei - 19:00u
"Radio-activity" (1975) - zaterdag 20 mei - 22:00u
"Trans Europe express" (1977) - zondag 21 mei - 19:00u
"The man-machine" (1978) - zondag 21 mei - 22:00u
"Computer world" (1981) - maandag 22 mei - 19:00u
"Techno pop" (1986) - maandag 22 mei - 22:00u
"The mix" (1991) - dinsdag 23 mei - 19:00u
"Tour de France" (2003) - dinsdag 23 mei - 22:00u

Meest gelezen