"Tegen deze rechtse regering is er geen ander alternatief dan constante mobilisatie"

Op het Muntplein in Brussel hebben een paar duizend militanten van de socialistische vakbond ABVV gemanifesteerd tegen de besparingen van de federale regering. Het ABVV wil dat de regering een koerswending inzet "richting een sociale samenleving" en pleit voor meer koopkracht en rechtvaardige belastingen.

Volgens de socialistische vakbond zakten zowat tweeduizend militanten af naar Brussel. Onder de betogers was ook ex-premier Elio Di Rupo (PS, foto onder). De christelijke en liberale vakbond namen niet deel aan de manifestatie.

Het ABVV wil dat de federale regering een koerswending inzet "richtingen een sociale samenleving". "De rijken hebben van deze regering al genoeg gekregen, zonder enig engagement", aldus ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. "Marc Coucke heeft 0 euro betaald op een meerwaarde van 1,5 miljard euro. Een poetsvrouw betaalt meer belastingen, dat is ontoelaatbaar. Wij eisen een Coucke-taks, een meerwaardebelasting."

Kibbelen in plaats van werken

Volgens De Leeuw is de huidige regering er een die "kibbelt, niet werkt". "Ze schaadt letterlijk en figuurlijk de gezondheid van de werknemers. Wij willen werkbaar werk: een stop aan de dagcontracten en een stop aan de aanval op de zieken. Deze regering tast de fundamenten aan van de sociale zekerheid van de welvaartsstaat."

Een betoger verwoordt het zo: "Ondanks de taxshift die wel wat meer netto geeft op ons loonbriefje, voel je het op het einde van de maand als gewone arbeider wel, met al die uitgaven. Vroeger kon je rondkomen met één loon, nu is dat praktisch onmogelijk."

De Leeuw wil dat die koerswending vandaag wordt ingezet. "We gaan sensibiliseren in de ondernemingen, samen met het ACV en de ACLVB, maar onze vakbond geeft vandaag het startschot."

Colère in de straat

Marc Goblet, die eind volgende maand om gezondheidsredenen afscheid neemt als algemeen secretaris van het ABVV, benadrukte dat het symbolisch is dat het "Muntplein" vrijdag rood kleurde. "Als we willen kunnen we de zaken veranderen. Geen enkele regering kan op tegen de colère in de straat. En tegen deze rechtse regering is er geen ander alternatief dan constante mobilisatie en reactie", aldus Goblet.

"Met deze regering is het ieder voor zich, en dan zijn het nooit de werknemers die winnen. We moeten solidariteit terugvinden, momenteel is iedereen tegen ons", aldus Goblet, die ook uithaalde naar ACV en ACLVB die vandaag afwezig bleven. "Aan de collega's van de andere bonden zeg ik: jullie moeten ook op straat komen. Jullie moeten je niet beperken tot persberichten om jullie boodschap kenbaar te maken."

Goblet hamerde tot slot op het belang van de openbare diensten. "Goede openbare diensten, dat is voor de burgers hun eerste koopkracht."

Meest gelezen