"Voor die ene pedofiel die belt, kunnen we wel tachtig feiten vermijden"

Peter Dewaele, woordvoerder van de federale politie, reageerde via Twitter vanmorgen enthousiast op de anonieme hulplijn voor pedofielen. "Ik snap de verontwaardigde reacties over dit gevoelige onderwerp, maar we moeten pedoseksuele daden zo veel mogelijk vermijden", zegt hij in "De ochtend". "Want een pedoseksueel die wordt opgepakt heeft soms tot wel 80 feiten op zijn kerfstok."

Voor De Waele aan de slag ging als woordvoerder, was hij betrokken bij de onderzoeken naar seksueel misbruik bij de politie. "Ik ken de impact van pedoseksuele daden op de slachtoffers zeer goed. Dat trauma dragen ze een leven lang mee. Daarom moeten we proberen vermijden dat pedofielen plots pedoseksueel worden, al begrijp ik dat het voor veel mensen moeilijk ligt om pedofielen de hand te reiken."

De Waele vindt het hoog tijd dat preventie rond seksueel misbruik niet enkel gebeurt tegenover mogelijke slachtoffers, maar ook naar potentiële daders toe. "Stel je voor dat er in een bepaalde straat waar veel gezinnen met kinderen wonen veel verkeersongevallen gebeuren. Als we in die context enkel tegen kinderen zouden zeggen dat ze op het voetpad dicht bij de huizen moeten lopen, en dat ze een fluovestje moeten dragen, dan zou iedereen het vreemd vinden dat we geen actie ondernemen tegen de bestuurders die de ongevallen veroorzaken. Voor seksueel misbruik focussen we de aandacht al te lang louter op de slachtoffers."

"Hulpverleners kunnen beroepsgeheim doorbreken"

De Waele erkent het belang van de anonimiteit van de hulplijn. Volgens hem betekent dat niet dat hulpverleners bij alarmsignalen niet kunnen ingrijpen. "Er bestaat nu al zo'n anonieme lijn voor kindermishandeling. Als daar melding wordt gemaakt van een kind in nood, kunnen de medewerkers hun beroepsgeheim doorbreken om aangifte te doen bij politie of gerecht. De ervaring leert ons dat mensen effectief reageren als ze voelen dat er een kind in nood is, door misbruik dat aan de gang is of in de lucht hangt."

"De ervaring leert ook dat pedofielen blij zijn als ze onderschept worden, voor ze strafbare feiten plegen. Vergelijk het met iemand die op dieet is of wil stoppen met roken, en elke avond zijn goede voornemens herhaalt, in de hoop om niet in de fout te gaan. Elk slachtoffer van misbruik dat we op deze manier kunnen vermijden, is belangrijk", benadrukt De Waele.  "Want een pedoseksueel die wordt opgepakt heeft soms tot wel 80 feiten op zijn kerfstok."

Meest gelezen