Alles wat u over de verkiezingen in Iran moet weten in 4 vragen

Twee serieuze kandidaten zijn nog in de running: de zittende Rouhani en de uiterst-conservatieve Raisi. Kiezen tussen de pest en de cholera? De jeugdwerkloosheid piekt. Zelfs opperleider Khamenei vond het welletjes toen tijdens de debatten het er hoger-lagergewijs aan toe ging over het aantal banen voor jongeren dat de kandidaten zouden creëren. 4 miljoen? Rouhani! 5 miljoen? Raisi! Wie biedt meer?

Favoriet om zichzelf op te volgen, is huidig president Hassan Rouhani. Hij wordt als gematigde hervormer beschouwd. In 2015 slaagde hij erin om de wurgende economische sancties tegen Iran op te heffen in ruil voor een akkoord met de internationale gemeenschap over Irans omstreden atoomprogramma.

Zijn uitdager is Ebrahim Raisi. Dat is een religieuze jurist met jarenlange ervaring als rechter. Als jonge procureur heeft Raisi honderden jonge demonstranten veroordeeld tot lange, zware straffen. De polls geven Rouhani 30% tot 40%, tegenover 15% tot 25% voor Raisi.

De verkiezingen in Iran gaan over banen. Enfin, over het gebrek daaraan. Tijdens de televisiedebatten was er zo'n onrealistisch opbod in het aantal beloofde miljoenen banen voor jongeren dat opperleider Khamenei moest tussenkomen.

Iraanse jongeren zijn ontgoocheld in huidig president Rouhani, omdat de beloofde jobs er niet zijn gekomen. De voorbije jaren is het aantal executies in Iran ook weer sterk toegenomen. Toch lijken heel wat jongeren en hervormingsgezinde Iraniërs met de neus toegeknepen toch maar weer voor Rouhani te zullen stemmen. Al was het maar om de conservatieve Raisi te dwarsbomen.

Neen. De echte macht ligt bij opperleider Ali Khamenei. Die is gelijk ook opperbevelhebber van het leger. De president is de tweede machtigste man in Iran.

Opperleider Khamenei is 77 en sukkelt al een tijdje met gezondheidsproblemen. Als Khamenei zou komen te overlijden, zal er een machtsstrijd losbarsten tussen hervormers en conservatieven. De president zal dan sterk kunnen wegen op de keuze van de nieuwe opperleider. Mogelijk stelt Rouhani zich dan zelfs kandidaat.

Neen. Ondanks het opheffen van de internationale sancties houdt Amerika wel vast aan eigen sancties, waardoor Iran zich niet kan aansluiten op de grote internationale banksystemen. Daardoor kan je vandaag in Teheran nog steeds geen geld afhalen met een internationale bankkaart.

Europese bedrijven, zoals het Franse Renault en Peugeot, investeren wel in Iran, maar de meeste andere grote internationale groepen wachten af uit schrik voor Amerika. De Amerikaanse president Donald Trump is overigens een van de felste tegenstanders van het akkoord met Iran.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen