Anonieme spermadonatie: "In het begin vond ik dat prettige gedachte, nu moeilijk te verdedigen"

Donorkinderen kunnen in ons land nog altijd niet te weten komen wie hun biologische vader is. In "De Afspraak" vertelde Guy Brusselmans - die zelf twee kinderen heeft via spermadonatie - dat hij die anonieme donatie aanvankelijk een "prettige gedachte" vond. Maar de man is geëvolueerd in zijn gedachten. "Als mijn kinderen ooit willen weten wie de donor is, vind ik het nu heel moeilijk om te verdedigen dat dat niet kan."

Guy Brusselmans en zijn vrouw hadden een tiental jaar geleden een kinderwens. Maar toen kreeg Guy te horen dat dat niet op een natuurlijke wijze zou lukken. "Dat was een serieuze shock. Ik was daar totaal niet op voorbereid", vertelt hij. Het koppel besliste toen vrij snel om beroep te doen op spermadonatie. Iets wat in ons land - in tegenstelling tot verschillende buurlanden - op anonieme basis gebeurt. "En dat was op dat moment een prettige gedachte dat het systeem anoniem was", aldus Brusselmans. "Het was geruststellend. Wat niet weet niet deert. Je hebt maar een gedachte: je wil een kind hebben."

"Op het moment dat de kinderen er zijn, is er ook helemaal geen probleem", gaat Guy Brusselmans verder. "Je bent hun vader en je ziet hen doodgraag. Maar dan ga je verder nadenken, verder lezen en met andere mensen praten. En dan besef je dat het eigenlijk heel normaal is dat sommige van die kinderen op een bepaald moment iets willen weten over de donor. Als mijn kinderen het ooit willen weten, vind ik het nu heel moeilijk om te verdedigen dat dat niet kan."

"In het begin ben je heel bang. Maar ik ben daar helemaal in geëvolueerd en ik denk dat heel veel andere ouders door een gelijkaardig proces", getuigt Brusselmans.

Van Peel: "Het systeem is immoreel"

Guy Brusselmans krijgt gehoor bij N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel. Zij wil al langer komaf maken met de anonieme donatie. "Wij als wetgever pakken letterlijk een groep mensen - namelijk de donorkinderen - een basisrecht af van voor zij geboren zijn tot ze sterven, het recht op het kennen van je afstamming. Dat is immoreel. Er bestaat geen recht op een kind, wel het recht van het kind. En dat moeten wij zo goed mogelijk beschermen."

Van Peel vindt ook dat de argumenten van voorstanders van anonieme spermadonatie geen steek houden, zoals bijvoorbeeld dat er minder spermadonoren zouden zijn. "Het buitenland bewijst dat dat niet het geval is, maar dan moet je als overheid ook voldoende donoren gaan zoeken. We gaan ook bewustere donoren krijgen die beter nadenken over de gevolgen, geen studentjes zoals nu."

Op dit moment vindt N-VA-Kamerlid echter geen meerderheid om anonieme spermadonatie af te schaffen. "Het ligt ethisch dan ook erg gevoelig. Maar in andere landen merk je dat de discussie na de afschaffing van de anonimiteit heel snel gaat liggen. Mensen uit de sector zijn ook aan het lobbyen en volgens mij niet altijd om de juiste redenen."

Meest gelezen