Bourgeois trekt fel gecontesteerde boskaart weer in

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) trekt de nieuwe fel gecontesteerde boskaart weer in. Dat meldt Het Laatste Nieuws en is bevestigd aan onze redactie. De plannen van de Vlaamse regering om zonevreemde bossen beter te beschermen, veroorzaakte eerder deze week heel wat onrust bij eigenaars van bouwgronden.

Vorig jaar bereikte de Vlaamse regering een akkoord over de bescherming van ruim 12.000 hectare zonevreemde bossen. Dat zijn bossen die in wezen een andere ruimtelijke bestemming hebben -bijvoorbeeld bouwgrond, industriezone, recreatiegebied - maar die de regering toch wil beschermen tegen mogelijke kap.

Onlangs werd op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) de nieuwe kaart gelanceerd van de "meest kwetsbare waardevolle bossen". Daarop zijn die bossen ingevuld die de Vlaamse regering wil beschermen. En daaruit bleek dat heel wat bouwgronden plots niet meer kunnen gebruikt worden omdat ze ingekleurd staan als beschermd bos.

Dat veroorzaakte eerder deze week heel wat onrust bij eigenaars van bouwgronden, die plots te zien kregen dat op hun bouwgrond (voorlopig) niet meer gebouwd mag worden. Volgens de Confederatie Bouw dreigden tienduizenden eigenaars hun gronden niet meer te kunnen benutten waarvoor ze die hadden aangekocht. "Bij de selectie is geen rekening gehouden met het mogelijke waardeverlies voor de eigenaars", klonk het een paar dagen geleden.

"Boskaart druist in tegen mijn rechtsgevoel"

Vanuit de regering werd toen gezegd dat de kaart nog niet definitief was en er nog een openbaar onderzoek liep. Vandaag besliste Bourgeois om de kaart naar de vuilnisbak te verwijzen. Ook het openbaar onderzoek wordt stopgezet. Een formele beslissing is er nog niet genomen, maar binnen de Vlaamse regering delen alle ministers de zorg en onrust binnen de samenleving, gaf Bourgeois aan in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Ik heb vastgesteld dat de boskaart, ondanks goede bedoelingen, vol verkeerde effecten zit", argumenteert Bourgeois de intrekking van de kaart. "Het kan niet dat mensen die bouwplannen hadden, dat nu niet meer kunnen. Dat druist in tegen mijn rechtsgevoel. We stellen ook vast dat heel wat kleine percelen als waardevol bos beschouwd zouden worden, ik denk niet dat dat de bedoeling was."

Er moet nu een nieuwe kaart opgesteld worden en er zal ook een nieuw openbaar onderzoek komen, "waarbij de betrokkenen individueel worden aangeschreven", belooft Bourgeois.

(lees verder onder de video)

"Geen vingerwijzing richting Schauvliege"

Het is opmerkelijk dat Bourgeois zelf communiceert over een bevoegdheid van minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) De minister-president ziet echter geen probleem: "Ik stelde vast dat de druk bij mij kwam te liggen en op mij toegespitst werd, ik werd er ook op aangesproken. Dan is het mijn verantwoordelijkheid om daar op te reageren."

Bourgeois benadrukt dat dat geen vingerwijzing richting Schauvliege inhoudt. "Dit is een collectieve verantwoordelijkheid. Het is niet de bedoeling om iemand met de vinger te wijzen. Als we merken dat mensen in hun eigendomsrecht aangetast worden, dan moeten we kunnen toegeven dat er verkeerde inschattingen zijn gemaakt. Het slechtste wat we konden doen, was volharden en doen alsof er niets aan de hand was. Het is verstandiger om dan te beslissen om het roer om te gooien."

Er komt dus een nieuwe kaart, een nieuw openbaar onderzoek én een nieuwe procedure, geeft Bourgeois aan. "We moeten naar mijn oordeel andere ecologische maatstaven gebruiken om tot de definitie van waardevol bos te komen."

Betekent dat dat de regering haar belofte om 12.000 hectare zonevreemd bos te beschermen, laat vallen? "We moeten naar andere manieren zoeken om waardevol bos te creëren", antwoordt Bourgeois. "Ik denk niet dat we dat moeten doen door kleine snipperbosjes als waardevol bos te gaan kwalificeren. Ik denk dat deze regering haar ambities inzake bos behoudt en dat we dat op een andere manier moeten doen."

Meest gelezen