Buschauffeurs protesteren met symbolisch "plasje" tegen kabinet Weyts

Met een symbolisch plasje tegen het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) hebben een tiental buschauffeurs van onderaannemers van De Lijn aandacht gevraagd voor het gebrek aan toiletten voor hen. Zij overhandigen ook een wc-pot aan de minister.

Wie een bus neemt met De Lijn zal het verschil niet zien, maar ongeveer de helft van de ritten wordt momenteel uitgevoerd door een onderaanneming. Vorige week donderdag liet SP.A-fractieleider Joris Vandenbroucke verstaan dat zij vaak geen toegang hebben tot propere toiletten. "Zij komen soms in een situatie terecht waarbij er wel een toilet is, maar dat ze het niet mogen gebruiken omdat ze strikt genomen geen werknemer zijn van De Lijn", klonk het toen. 

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) reageerde meteen en begreep de kritiek niet. "Er is geen enkel probleem. Er zijn 600 toiletten verspreid over het hele land waar alle chauffeurs, ook die in onderaanneming, gebruik van mogen maken."

Ludieke actie

Een week later reageert nu ook de Belgische TransportBond met een ludieke actie. Onder het motto "Geen toilet? Dan plassen we wel tegen de gevel van het kabinet van minister Weyts" voerden ze vanochtend ook de daad bij het woord. Al hielden ze het wel proper. Ze gingen dan wel met hun gezicht naar de gevel staan, het was een spuitje met water dat ze uiteindelijk uit hun broek haalden. 

De Belgische TransportBond haalt het probleem naar eigen zeggen al sinds december vorig jaar aan. "We willen dat alle chauffeurs die voor De Lijn rijden van dezelfde sanitaire voorzieningen gebruik kunnen maken", zegt Steven Steyaert. "We hebben het publiek getoond hoe chauffeurs van onderaannemers verplicht zijn hun sanitaire stop te houden."

Meest gelezen