Dader van incident op Times Square in New York "hoorde stemmen"

De 26-jarige man die gisteren op Times Square in hartje New York verschillende mensen aanreed met zijn wagen, hoorde naar eigen zeggen stemmen en verwachtte dat hij ging sterven. Dat blijkt uit de eerste verhoren van de dader. Bij het incident werden 23 mensen geraakt, een 18-jarige Amerikaanse toeriste overleefde het niet.

De 18-jarige Alyssa Elsman uit de noordelijke Amerikaanse staat Michigan was op vakantie in New York en liep met haar 13-jarige zusje op Times Square toen de man er met zijn wagen op de menigte inreed. Alyssa werd neergemaaid en stierf. Haar jongere zusje raakte ook gewond, maar overleefde.

"Als je haar niet zou kennen, dan zou je denken dat Alyssa afstandelijk of verlegen is", vertelt directeur Eric Alburtus van de middelbare school waar Elsman vorig jaar afstudeerde. "Maar als je een minuut met haar praatte, dan realiseerde je dat ze innemend en grappig was."

"Geen aanwijzingen dat het om terrorisme gaat"

Het is nog niet helemaal duidelijk wat de 26-jarige dader Richard Rojas uit de New Yorkse volkswijk Bronx bezielde. De autoriteiten zeggen in elk geval dat er geen indicaties zijn dat het om terrorisme gaat. Tijdens de eerste verhoren vertelde Rojas dat hij stemmen hoorde en dat hij dacht dat hij zou sterven.

Zijn wagen kwam tijdens de dolle rit tot stilstand tegen de paaltjes die mensenmassa's op Times Square moeten beschermen tegen dergelijke voorvallen. "Hij stapte uit en begon te schreeuwen, maar het waren geen specifieke woorden. Hij zwaaide wild met zijn armen. Er was zeker iets mis met hem", zegt een veiligheidsagent van een nabijgelegen restaurant die de man tackelde waardoor hij kon opgepakt worden.

Rojas werd in het verleden al enkele keren vervolgd voor het rijden onder invloed. Gisteren was hij volgens eerste tests alvast niet onder invloed van alcohol, maar drugtests volgen nog. Rojas diende enkel jaren in de Navy, maar maakte daar kennelijk ook problemen want hij werd er ontslagen na een beslissing door een militaire rechtbank.

Meest gelezen