Goedkoop lenen voor zonnepanelen of isolatie? Vanaf 2019 enkel voor mensen met laag inkomen

De Vlaamse energielening zal vanaf 2019 enkel nog beschikbaar zijn voor mensen met een laag inkomen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Tot dan wordt de lening wel nog even uitgebreid om zo een boost te geven aan energiezuinige renovaties.
© BuildPix - www.belgaimage.be

Wie energiebesparende werken uitvoert, komt in aanmerking voor een energielening. Die is renteloos voor bepaalde doelgroepen, voor de anderen bedraagt de intrestvoet 2 procent. Het was voormalig minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) die de lening nieuw leven inblies. De nieuwe formule werd zo'n succes dat het budget ervoor moest opgetrokken worden. Vorig jaar werden er nog 4.215 aangevraagd.

Vanaf 1 januari 2019 maken enkel nog de sociale doelgroepen en verenigingen aanspraak op een energielening. In de periode daarvoor komt er wel nog een kortstondige uitbreiding. De afbetalingstermijn wordt verlengd van vijf tot acht jaar en het leenbedrag gaat omhoog van 10.000 tot 15.000 euro. "Daarmee kan je twee tot drie energetische renovaties uitvoeren", zegt Energieminister Bart Tommelein (Open VLD). De sociale doelgroep wordt uitgebreid tot iedereen die het sociaal tarief geniet en alle huishoudens met een inkomen tot en met 30.060 euro. Zij mogen ook tien jaar aflossen.

De Energiehuizen, die de leningen verstrekken, krijgen een nieuwe rol. Ze zullen alle Vlamingen gratis bijstaan bij hun energetische renovaties. Tegen betaling bieden ze voortaan ook steun bij groepsaankopen en coördinatie bij een collectieve renovatie.

"Fout signaal"

De SP.A vindt het een fout signaal om de succesvolle leningen van 2 procent af te schaffen. "Als we de Vlamingen willen aanzetten om te investeren in energiebesparing is de energielening met bijhorende begeleiding een belangrijk instrument, dat extra moet versterkt worden in plaats van afgebouwd", zegt Vlaams parlementslid Rob Beenders.

Meest gelezen