Is een groepsaankoop echt beter voor de portemonnee

Vorig jaar veranderden 524.024 Vlaamse gezinnen van energieleverancier, de helft deed dat via een groepsaankoop. Maar is een groepsaankoop echt beter voor de portemonnee? Het verschil blijkt in de steekproef van het programma "De vrije markt" minimaal te zijn.

Voor het programma "De Vrije Markt" deden we een steekproef: We vroegen aan een jong kinderloos koppel hoeveel ze betaalden voor elektriciteit en gas? Dat bleek bijna 84 euro per maand te zijn, of maar liefst 1.005 euro per jaar. Een stevige hap uit het budget.

Op zoek naar een goedkoper alternatief schreven ze zich in voor een groepsaankoop, georganiseerd door de coöperatieve onderneming Samen Sterker. Zij werken samen met het platform iChoosr dat groepsaankopen voor onder meer energie begeleidt.

Vorig jaar stapten maar liefst 123.441 gezinnen via dit platform over naar een andere energieleverancier. Een groot voordeel van zo’n groepsaankoop is dat iChoosr alle papierwerk zelf doet, als gezin moet men alleen het nieuwe contract ondertekenen.

Beloofde korting geldt alleen op de energiekosten

Volgens de website van Samen Sterker kan ons koppel maar liefst 33% besparen op hun energiefactuur. Bij de jaarafrekening blijkt dat toch net iets minder te zijn. Dit jaar is ons koppel 861 euro kwijt. Dat is 144 euro ofwel zo’n 15% minder dan voor de groepsaankoop.

De verklaring is simpel. De beloofde korting geldt alleen op de energiekosten. Maar er staan op de factuur ook verschillende toeslagen en heffingen, denk maar aan de beruchte "Turteltaks". En daar slaat de korting uiteraard niet op.

Is de prijs die het koppel kreeg via de groepsaankoop nu echt de meest voordelige op de markt? Via de website van de VREG, dat is de Vlaamse regulator voor elektriciteit en gas, kunnen we alle prijzen vergelijken.

De VREG raadt trouwens aan de test te doen voor u definitief intekent op het aanbod van een groepsaankoop, omdat niet alle energieleveranciers zich inschrijven voor een groepsaankoop. Wat blijkt? Met de goedkoopste formule volgens de V-test zou ons koppel zo’n 865 euro kwijt zijn. Amper 4 euro meer dan bij de groepsaankoop.

Energiefactuur van het jong kinderloos koppel:

  • voor groepsaankoop: 1.005 euro
  • met groepsaankoop: 861 euro
  • V-test: 865 euro

 

Conclusie: Het aanbod van de groepsaankoop was voor dit koppel het beste van de markt. Maar het verschil met de goedkoopste leverancier is minimaal. Sowieso blijft het nuttig om zelf nog prijzen te vergelijken.

Meest gelezen