Kernreactor Tihange 1 opnieuw aan het stroomnet gekoppeld

Kernreactor Tihange 1 is afgelopen nacht opnieuw aan het stroomnet gekoppeld. De reactor werd begin september vorig jaar stilgelegd, na een incident bij bouwwerkzaamheden aan het niet-nucleaire gedeelte.
Sophie Kip

Tihange 1 is één van de reactoren waarvan de regering heeft beslist dat ze langer kunnen open blijven dan eerst gepland, namelijk tot in 2025. Daarvoor zijn werkzaamheden nodig aan de centrale, en daarbij raakte begin september de vloer van een bijgebouw van de reactor beschadigd.

Er rezen daardoor vragen over de stabiliteit van de ondergrond, maar intussen heeft uitbater Engie Electrabel de nodige verstevigingswerken uitgevoerd. Het FANC, de nucleaire toezichthouder, heeft recent (15 mei) toestemming gegeven om de reactor opnieuw op te starten.

Ook reactor Tihange 2 zal opnieuw stroom leveren

Over enkele dagen, normaal gezien op 23 mei, zal ook de reactor Tihange 2 opnieuw stroom leveren. Tihange 2 is samen met Doel 3 een zogenoemde "scheurtjesreactor", een reactor met onregelmatigheden in de wand van het reactorvat.

Dat werd enkele jaren geleden ontdekt en zowel Tihange 2 als Doel 3 werden toen voor langere tijd stilgelegd. Intussen werken Tihange 2 en Doel 3 opnieuw, maar bij elke onderhoudsbeurt wordt het reactorvat wel extra gecontroleerd.

Dit is de voorbije weken opnieuw gebeurd bij Tihange 2 en de situatie bleek onveranderd. Dit wil zeggen dat de onregelmatigheden niet zijn toegenomen in aantal en dat ze ook niet groter zijn geworden. De reactor mag van het FANC worden heropgestart.

De eerste weken zal Tihange 2 wel maar op halve capaciteit draaien, omdat er onderhoud moet gebeuren aan een motor die enkele pompen aanstuurt.

Meest gelezen